Welke wetgeving komt kijken bij pocketvergisting?
Er is verschillende wetgeving van toepassing bij het uitbaten van een kleinschalige vergistingsinstallatie. Deze wetgeving wordt gehandhaafd door verschillende instanties. Dit gebeurt zowel administratief als op het terrein. Zorg er dus steeds voor dat je aan alle verplichtingen voldoet.
Je vindt de geldende wetgeving hieronder opgelijst per onderdeel.
Inputstromen
- Bij pocketvergisting is het de bedoeling dat enkel bedrijfseigen stromen worden vergist, maar uit de omzendbrief RO/2006/01 blijkt dat in principe enkel meer dan de helft van de inputstromen afkomstig dienen te zijn van het eigen bedrijf.
- Mochten organisch biologische afvalstoffen (OBA) als inputstroom gebruikt worden, moeten deze stromen vergezeld zijn van een uitgebreide VLAREMA-analyse en een staal genomen worden dat gedurende drie maanden bewaard wordt.
- Bij gebruik van dierlijke bijproducten, zoals de restanten van kaasproductie op het bedrijf, dient er een 1069-erkenning te zijn, alsook een handelsdocument aanwezig bij elk transport. Pasteurisatie van het digestaat bij input van melk/melkproducten is evenwel niet nodig; bij input van andere dierlijke bijproducten is pasteurisatie verplicht.
- Voor kleinschalige vergisters wordt evenwel aangeraden geen dierlijke bijproducten te vergisten, gezien de vele extra wettelijke vereisten.
Vergistingsinstallatie
- Voor de bouw van een vergistingsinstallatie is een omgevingsvergunning nodig. Deze is afhankelijk van:
- De stromen die vergist zullen worden
- De grootte van de installatie
- De handelingen die met de stromen gebeuren
- De ligging van de installatie
- Om de administratieve last tijdens de werking van de installatie te verminderen, wordt er aangeraden om het eenvoudig te houden, opdat de vergunning op gemeentelijk niveau valt i.p.v. provinciaal, door:
- Met bedrijfseigen dierlijke mest te werken. Dan wordt deze niet als mestverwerkingsinstallatie beschouwd.
- Met bedrijfseigen afvalstromen te werken, indien afvalstromen (bv. oogstresten) vergist worden. Plantaardig materiaal wordt niet aanzien als afval als het vrijkomt op de eigen installatie, verwerkt wordt op de eigen installatie en benut wordt op de eigen percelen.
- Indien er toch externe afvalstromen worden aangenomen, te werken met een beperkt (< 25 m³) volume.
- De biogasproductie onder 100 Nm³/u te houden.
- Er zijn ook enkele sectorale voorwaarden waaraan voldaan moet worden bij pocketvergisting:
- Register bijhouden van alle aangevoerde en afgevoerde stromen
- Keuringsattesten van de elektrische installatie aanwezig
- Een goedgekeurd werkplan voor de exploitatie van de inrichting beschikbaar
- De nodige voorzieningen treffen om eventueel gemorste mest op te vangen en terug bij de mestopslag te voegen
- Maatregelen treffen zodat reinigingswater, percolaat of mest niet op de bodem of in afvoeren bestemd voor afvoer van hemelwater kan terechtkomen
- ...
Afzet eindproducten
- Als landbouwer moet je de uitbating van een pocketvergisting vermelden op de mestbankaangifte van het landbouwbedrijf.
- Digestaat wordt meestal op eigen gronden toegediend. In dat geval zijn er geen transportdocumenten nodig. Indien het digestaat op grond van derden wordt gebracht:
- Moet er een ontheffing worden aangevraagd bij FOD Volksgezondheid die 5 jaar geldig is.
- Moet je als producent een FAVV-erkenning aanvragen.
- Als er externe afvalstromen worden gebruikt, is een VLACO-keuringsattest nodig. Hiervoor zal er een gedetailleerd kwaliteitshandboek opgesteld worden en zal VLACO jaarlijks een externe audit doen.
- Dient het transport via burenregeling te gebeuren indien mogelijk, of via erkend mestvoerder met mestafzetdocument.
- Digestaat valt onder een dierlijke meststof en dient aldus toegediend te worden onder de Nitraatrichtlijn. Dit uitgezonderd er louter plantaardige stromen worden vergist, waarbij het digestaat als andere meststof wordt beschouwd.
- Digestaat wordt geclassificeerd als type 2 meststof en dient aldus aan de juiste uitrijregeling te voldoen, waarbij ook een geldige (max. 3 maand geldig) analyse nodig is.
Meer info?
Deze pagina kadert binnen het demoproject Boost pocketvergisting en nabewerking. Dit project wordt gefinancierd met PDPO III-middelen. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.