
Is pocketvergisting iets voor mijn bedrijf?

Sander Vandendriessche
Reststromen zijn eigen aan de landbouwsector en kunnen aanleiding geven tot overlast. Denk bv. aan emissies uit mestopslag, of geuroverlast en nutriëntenuitloging van reststromen die achterblijven op het veld. Bezit je over veel reststromen? Dan is pocketvergisting mogelijks een rendabele piste voor jou.
Pocketvergisting wordt op vandaag het meest toegepast op melkveebedrijven. Echter, dit betekent niet dat andere sectoren niet in aanmerking komen. Ook voor de groente- en de varkenssector is er veel potentieel en kan pocketvergisting een winstgevende activiteit zijn.
Alleen is een biogasinstallatie, ook kleinschalig, niet alleen een grote investering, maar het vergt ook wat werk en kennis om de installatie goed draaiende te houden. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen of vergisting geschikt is voor jouw landbouwbedrijf.
Het belangrijkste aspect om te bepalen of pocketvergisting interessant is, is dat jouw bedrijf een voldoende en continue biomassastroom kan voorzien. De installatie moet namelijk jaarrond gevoed worden. Ook jouw energieverbruik en verbruiksprofiel zullen een belangrijke factor vormen of pocketvergisting iets voor jou is. Bovendien zal het biogaspotentieel (hoe veel biogas je in theorie kan produceren per ton biomassa) sterk variëren afhankelijk van de gebruikte reststroom. Informeer je daarom grondig!
Onderstaande voorwaarden kunnen een eerste inzicht bieden op het potentieel van een rendabele vergister op jouw bedrijf. Mocht je niet aan alle parameters voldoen, betekent dit niet automatisch dat jouw bedrijf ongeschikt is. Je kunt steeds advies inwinnen om te bepalen of een biogasinstallatie rendabel kan zijn.

Sander Vandendriessche
Onderzoeker Energie en Circulaire Economie

- Melkveesector
In de melkveesector is pocketvergisting reeds het meest ingeburgerd. Er zijn in Vlaanderen reeds een 60-tal vergisters op runderdrijfmest. Vanaf een 80-tal melkkoeien kan vergisting op jouw bedrijf rendabel worden. Dit aantal staat echter niet in steen gebeiteld, maar is ondermeer afhankelijk van het staltype en het voeder.
- Varkenssector
Verscheidene vergistingstesten (zowel op labo- als op pilootschaal) toonden reeds de haalbaarheid aan om varkensmest te vergisten. Een eenduidige oplossing om varkensmest stabiel te vergisten kwam er echter nog niet. Nochtans bewijzen de operationele installatie op varkensbedrijf Akivar en de installatie op Inagro dat het kan. De aanvoer van verse mest en dus een aangepast stalsysteem is hierbij cruciaal.
- Groentesector
Groenteresten vergisten heeft een enorm potentieel. Met een aantal voorbehandelingsstappen kunnen deze stromen goed vergist worden, waardoor groene energie geproduceerd wordt en tegelijk milieuproblemen, zoals uitloging van nutriënten en geuroverlast, gereduceerd kunnen worden. De grootste uitdaging situeert zich op logistiek gebied. Het is dan ook noodzakelijk je voldoende te informeren over alle bijkomende kosten gerelateerd aan vergisting van groenteresten.