Weerbaarheid van boer tot varken en terug in de Westhoek - Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen
Bioveiligheid, communicatieve en mentale weerbaarheid
Project info
Project info
Project type
Startdatum
01/01/2021Einddatum
30/06/2023Project "Weerbaarheid van boer tot varken en terug in de Westhoek" krijgt financiële steun van Leader Westhoek.
Project "Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen" krijgt financiële steun van Leader Midden West-Vlaanderen.
Westhoek en Midden West-Vlaanderen zijn beiden regio's met een hoge densiteit aan varkens. Bovendien zijn er in beide regio's naast de vele varkensbedrijven ook verschillende varkensslachthuizen en tal van toeleveringsbedrijven gevestigd. Dit zorgt voor heel wat varkens en varkens-gerelateerd transport. Vrachtwagens, maar ook dierenartsen, adviseurs of andere bedrijfsbezoekers rijden vaak van varkensbedrijf naar varkensbedrijf, wat grote risico's op vlak van bioveiligheid met zich mee kan brengen.
Verschillende varkenshouders geven aan zich zeer goed bewust te zijn van het belang van bioveiligheid maar in de praktijk niet altijd goed weten hoe dit juist te implementeren op hun bedrijf. Bovendien geven varkenshouders aan dat het vaak moeilijk is om naar bezoekers van het varkensbedrijf bepaalde beperkingen op te leggen in kader van bioveiligheid. Wanneer deze bezoekers bovendien een controlerende functie hebben of essentiële werken komen uitvoeren op het bedrijf, wordt het extra lastig om beperkingen op te leggen. Door in te zetten op begeleiding binnen het thema bioveiligheid in combinatie met tips en tricks omtrent communicatie willen beide leaderprojecten niet alleen de weerbaarheid van het varkensbedrijf, maar ook de communicatieve en mentale weerbaarheid van de varkenshouders verbeteren.
Voorkom ziekteverspreiding op jouw bedrijf
De weerbaarheid van je varkensbedrijf wordt deels bepaald door de bioveiligheidsmaatregelen die je neemt op je bedrijf. Maar hoewel de theorie heel logisch klinkt, is het praktisch toepassen op je eigen bedrijf vaak minder eenvoudig.
We helpen je op weg met handige protocollen en enkele interessante nieuwsberichten over innovatieve technieken die bijdragen aan een beter gezondheidsmanagement op je bedrijf.
Het zit in kleine dingen
Via een tracerpoeder en blacklight tonen we hoe je via dagdagelijkse handelingen ziektes kan verspreiden binnen je bedrijf.
Hou hiermee rekening en neem enkele envoudige maatregelen om ziekteverspreiding binnen je bedrijf te voorkomen.
Ook bezoekers op je bedrijf, zowel adviseurs als leveranciers maar ook je werknemers of een occasionele stagair zijn vaak onvoldoende op de hoogte dat ook zij een risico vormen voor de gezondheid van jouw varkens. In het kader van dit project werd een eenvoudige, korte opleiding opgemaakt die je kan helpen om jouw bezoekers kort toe te lichten hoe ook zij mede verantwoordelijk zijn voor de bioveiligheid van jouw bedrijf.
Efficiënt werken en bioveiligheid gaan hand in hand
Bioveilgheid wordt maar al te vaak geassocieerd met extra werk door de vele acties. Toch kan het ook anders!
Een oefening looplijnen of hoe best je voorraad en bestellingen organiseren. Maar ook investeren in extra klein materiaal en een duidelijke planning opmaken. Het zijn enkele van de onderdelen die aan bod kwamen in de workshops efficiëntie en planning. Kort samengevat in een handig protocol en uitgebreid na te lezen in een nieuwsbericht.
Communiceren, hoe pak je dat aan?
Spijtig genoeg komt de intensieve varkenshouderij bij het brede publiek niet altijd even positief in beeld. Maar al te vaak ontstaan er conflicten, vaak als gevolg van onbegrip van beide zijden. Een goede communicatie is cruciaal en hoe dit aan te pakken is niet altijd eenvoudig. Ook discussies op sociale media zijn vaak schering en inslag, maar waarop reageer je wel en waarop niet. Maar nog belangrijker, hoe reageer je. In twee interessante workshops kwamen deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Meer weten over communiceren met je buren of de pers? Of helemaal into social media? Bekijk de info uit de workshops en neem zeker ook een kijkje op de pagina "Hoe communiceren met je omgeving?".
Ook communiceren met bezoekers op je bedrijf is niet altijd even eenvoudig, zeker niet als deze bezoekers een controlerende functie hebben. Binnen dit project werden daarom al je plichten, maar ook je rechten bij controle toegelicht in meerdere infosessies. Een korte samenvatting vind je in een handig protocol. Benieuwd naar de uitgebreide info, lees zeker het nieuwsbericht over rechten en plichten bij controle.
Rust in je hoofd, ook in moeilijke tijden
Varkenshouderij is niet altijd rozengeur en mannenschijn. Meer dan eens gaan we door een crisis en lijkt het soms uitzichtloos. Toch is het duidelijk dat je er als varkenshouder niet alleen voor staat. Het is belangrijk om je angst of schaamte te overwinnen en over je problemen te praten, er zijn altijd mensen die je kunnen helpen. In de verschillende sessies Rust in je hoofd, ook in moeilijke tijden werd open gesproken over problemen en hoe je daar mee kan omgaan. Hoe je toch even kan ontspannen en rust kan vinden.