Achtste Trefdag VarkensAcademie steekt varkenshouders hart onder de riem
Al negen jaar ondersteunen de Provincie West-Vlaanderen en Inagro de West-Vlaamse varkenssector met praktische en technische kennis. Dit jaar hebben ze extra aandacht voor weerbaarheid in moeilijke situaties. Net daarom brachten ze de varkenshouders opnieuw samen voor een dag boordevol krachtige tips en deugddoende netwerk-momenten. De achtste Trefdag van de VarkensAcademie vond plaats op vrijdag 25 november bij Inagro in Beitem.
Binnen de werking van de VarkensAcademie staat het team varkenshouderij van Inagro varkenshouders jaar in jaar uit bij met raad en daad. Dat doen ze via projecten, studieclubs, individuele begeleiding op vraag en een jaarprogramma met workshops en infomomenten. Daarin is de Trefdag VarkensAcademie hét hoogtepunt. Zo’n 200 varkenshouders zakten ervoor af naar Beitem.
Mentale en financiële weerbaarheid versterken
Ondersteuning is nodig, want de varkenshouderij staat onder druk. De dure voeders en lage biggen- en vleesvarkensprijzen leiden samen met de vergunningsproblematiek en PAS tot hoge mentale en financiële belasting van de varkenshouders. Met de Trefdag VarkensAcademie hoopten de Provincie West-Vlaanderen en Inagro de varkenshouders een hart onder de riem te kunnen steken én hun weerbaarheid te versterken.
Het plenaire deel van de Trefdag speelde dan ook in op de behoeftes van varkenshouders in crisistijd. Jan Degryse (bedrijfsrevisor Vandelanotte) maakte van inzicht in de financiële cijfers een troef voor ieder varkensbedrijf. Daarna gaf psychotherapeute Annelien Jonckheere (Indigo) tips om met stress om te gaan, want rust in het hoofd zorgt voor meer weerbaarheid.
Keuzeprogramma over inspecties en diergezondheid
Naar jaarlijkse gewoonte kozen de deelnemers na een deugddoende lunch uit een middagvullend keuzeprogramma waarin diergezondheid, voeding, arbeid en andere nuttige thema’s aan bod kwamen. Daarvoor werden zes keuzesessies voorzien.
Zo gaf Dirk Vermander (Boerenbond) in ‘Rechten en plichten bij controle en inspectie’ mee hoe varkenshouders kunnen omgaan met controles op hun bedrijf en wat hun rechten en plichten zijn. Hij legde ook uit waarom varkensbedrijven onderhevig zijn aan controles, maar ook aan welke regels de controleur zich moet houden.
Caroline Bonckaert (regiodierenarts varkens bij DGZ) en Nathalie Nollet (onderzoeker bij Inagro) brachten interessante tips samen over de aanpak van speenproblemen in de kraamstal. Wouter Deley (Hypor) ging dieper in op quarantaine en adaptatie. Hij lichtte ook toe hoe varkenshouders gelten succesvol kunnen introduceren in hun bedrijf. Daaruit blijkt dat het fokmateriaal vervangen een belangrijke factor blijft om de rendabiliteit van een hedendaags varkensbedrijf te behouden.
Ook interessante inzichten over arbeid, transport en voeders
Carl De Braeckeleer (United Experts Group) bracht een keuzesessie over arbeid, een onderwerp dat meer en meer aanwezig is in de landbouwsector. Hij zoomde in op tewerkstelling van derden op het landbouwbedrijf en de diverse vormen van externe arbeid.
Ook transportwaardigheid van varkens kwam aan bod. Er gelden duidelijke Europese richtlijnen over transport, want niet ieder varken is goed genoeg om te transporteren. Hoe varkenshouders die richtlijnen kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk lichtte Bert Driessen (RCC-Belgium) toe.
Jeroen Degroote (UGent) belichtte de verschillende formules voor varkensvoeders. Van gesloten voederformules tot open formulatie, bijmengen en zelfmengen, hij ging dieper in op de nutritionele en voedertechnische kanten van alle scenario’s.
De VarkensAcademie, wat brengt de toekomst?
Voor de landbouw en economie is het belang van de West-Vlaamse varkenshouderij en aanverwante sectoren groot. Daarom biedt de VarkensAcademie ook deze winter en komend voorjaar kansen aan varkenshouders om zich verder te versterken. Het programma is te vinden op www.inagro.be/varkensacademie.
Inagro vult het aanbod van de VarkensAcademie systematisch verder aan. Varkenshouders die op de hoogte willen blijven, kunnen zich gratis registreren voor de nieuwsbrief via de website van Inagro. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen de West-Vlaamse varkenshouders volgend jaar opnieuw talrijk te mogen verwelkomen op de negende Trefdag van de VarkensAcademie op vrijdag 24 november 2023.