Sociale rechten als veehouder, waarop heb ik recht?
Het wordt snel over het hoofd gezien, maar als zelfstandige en dus ook als veehouder heb je bepaalde sociale rechten. Maar waar je nu juist recht op hebt en hoe je je weg vindt in dit administratieve kluwen, dat is voor velen een raadsel. Eind vorig jaar organiseerden we binnen de LEADER projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen” een infosessie over dit thema. Alle informatie die aan bod kwam, kan je hier nog eens rustig nalezen.
Activeer zelf je sociale rechten
Als veehouder heb je vaak het gevoel dat je heel wat zaken moet betalen. Maar wist je dat je ook recht hebt op bepaalde tegemoetkomingen? Zo kan je als varkenshouder uitstel vragen of zelfs vrijstelling vragen op het betalen van je sociale bijdrage. De niet-betaalde kwartalen worden dan in mindering gebracht van je pensioen, maar wist je dat je ze alsnog kan betalen tot 5 jaar na de aangevraagde vrijstelling?
Verder zijn er ook tal van andere sociale rechten waar je ook als veehouder aanspraak op kan maken. Waar je recht op hebt, hangt af van je persoonlijke situatie en gezinssituatie, maar één ding staat vast, je moet deze sociale rechten zelf activeren om er aanspraak op te maken.
Infobrochures over sociale rechten
Om je alvast op weg te helpen en een overzicht te geven van de mogelijkheden, neem je best een kijkje in de infobrochure “Sociale rechten activeren”. Je vindt hier een overzicht van de vele mogelijkheden en ook de contactgegevens hoe een bepaald sociaal recht te activeren. Wil je graag meer info over een specifiek onderdeel? Dan kan je altijd contact opnemen met Boeren op een Kruispunt die je helpen om voor jouw persoonlijke situatie uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.
Ook interessant!
Uitstel, vrijstelling van betaling of herberekening van de sociale bijdrage... Boeren op een Kruispunt bundelt alle info in de presentatie over rechten van varkenshouders in het kader van de verlenging "sector in crisis". In de Agro Zorgwijzer vind je info over hulplijnen, begeleiding, psyschisch welzijn etc.
Contactgegevens
Neem zeker ook een kijkje op de projectwebsite rond weerbaarheid voor varkensboeren en ontdek wat er binnen dit project nog meer op het programma staat.
Heb je een specifieke vraag of wil je graag meer info over wat we voor jou of jouw bedrijf kunnen betekenen, contacteer ons via mail of telefoon.
- Inagro: An Cools - 051/14.03.19 - info.varkenshouderij@inagro.be
- Boerenbond: Pieter-Jan Delbeke - 051/26.03.42 - pieter-jan.delbeke@boerenbond.be
- DGZ: Charlotte Brossé - 078/05.05.23 - charlotte.brosse@dgz.be
Of klik op onderstaande knop en dan nemen wij met jou contact op.
In samenwerking met de LEADER projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen” .
