Controles op je bedrijf: wat doe je best wel en wat niet?
Hoe pak je een controle op je bedrijf aan? Wat zijn je plichten en wat zijn je rechten? Waarom wordt nu net mijn bedrijf gecontroleerd? Wat is de gedragscode van de controleur? Dit zijn een aantal items die aan bod kwamen tijdens de infosessie “Rechten en plichten bij controles en inspecties”. Deze infosessie gemist? Lees dan snel verder.
Tips bij een controle
Gecontroleerd worden is nooit leuk en als een controleur zich op je bedrijf aanmeldt, krijg je vaak een ongemakkelijk gevoel, sla je in paniek of voel je je geviseerd en word je misschien zelfs boos. Hoewel een controle vaak onaangekondigd is, willen we je toch een aantal richtlijnen meegeven die je kunnen helpen tijdens een controle.
- Blijf rustig, paniek is een slechte raadgever. Blijf beleefd en word niet onmiddellijk boos.
Controle van je bedrijf
- Controle van je bedrijf is steeds mogelijk en ook toegelaten, je kan het dus niet weigeren. Je kan wel uitstel vragen als je daarvoor een gegronde reden hebt, maar weet dat een controleur niet verplicht is om je vraag tot uitstel te aanvaarden.
- Zowel bedrijfspercelen als bedrijfsgebouwen kunnen door verschillende instanties op elk moment gecontroleerd worden, controle van je woning kan enkel als daarvoor een mandaat of bevelschrift is.
de controleur
- Vraag de controleur om zich te identificeren en vraag uitleg over de controle die zal worden uitgevoerd.
- Enkel de bedrijfsleider/sanitair verantwoordelijke is verplicht de controleur te woord te staan.
- Indien een controleur schade veroorzaakt, laat dit vaststellen door een dierenarts, expert of deurwaarder.
documenten
- Vraag om de vaststelling van de controle te mogen nalezen en weet dat je zelf niet verplicht bent om een verklaring af te leggen. Als je een verklaring aflegt, lees deze grondig na en laat aanpassen wat niet correct is alvorens te tekenen voor akkoord.
- Laat je niet dwingen om iets te ondertekenen en lees alle documenten eerst grondig na alvorens ze te ondertekenen.
- Onderteken geen documenten waarmee je niet akkoord bent en laat steeds noteren waarom je weigert te ondertekenen.
Sancties
- Indien volgens jou de sancties na een controle onterecht zijn, dien dan zeker bezwaar in. Dit kan via een aangetekend schrijven of via e-mail met leesbevestiging.
Deze infosessies “Rechten en plichten bij controle en inspectie” werden georganiseerd naar aanleiding van de LEADER-projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”. De opgenomen presentatie van deze infosessie en de informatie kan je hier nog eens rustig bekijken.
Contactgegevens
Neem zeker ook een kijkje op de projectwebsite en ontdek wat er binnen dit project nog meer op het programma staat. Heb je een specifieke vraag of wil je graag meer info over wat we binnen dit project voor jou of jouw bedrijf kunnen betekenen, contacteer ons via e-mail, telefonisch of vul je contactgegevens in op deze link en dan nemen wij met jou contact op.
- Inagro: An Cools - 051/14.03.19 - info.varkenshouderij@inagro.be
- Boerenbond: Pieter-Jan Delbeke - 051/26.03.42 - pieter-jan.delbeke@boerenbond.be
- DGZ: Charlotte Brossé - 078/05.05.23 - charlotte.brosse@dgz.be
Of klik op onderstaande knop en dan nemen wij met jou contact op.
In samenwerking met de LEADER projecten “Weerbaarheid in de Westhoek, van boer tot varken en terug” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen” .