Hoe de gezondheid van je varkens slim en innovatief opvolgen: de hoestmonitor
Hoe volg je met de Soundtalks Hoestmonitor de gezondheid in je stal? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het eerste deel van de infonamiddag “Hoe de gezondheid van je varkens slim en innovatief opvolgen”. Na een korte videovoorstelling van de techniek beantwoorde Stijn Leenknegt van Boehringer-Ingelheim vragen uit het publiek. In dit artikel lees je alles over de hoestmonitor.
Wat doet dat eigenlijk, zo'n hoestmonitor?
De Soundtalks Hoestmonitor bestaat uit twee verschillende onderdelen: een monitor in elke afdeling die je wil opvolgen en een centrale gateway in de gang.
- De monitor in de afdeling registreert de geluiden in de stal, maar ook de staltemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in de afdeling.
- De centrale gateway ontvangt de data van de verschillende monitors en stuurt deze data via het internet door naar de server waar de data verzameld en verwerkt wordt voor jouw bedrijf. De verzamelde data van jouw stal kan je vervolgens bekijken via de SoundtalksApp of -Web.
Als je het systeem in je stal ophangt zal het eerst de tijd nemen om zichzelf te kalibreren. Dat wil zeggen dat het systeem zich aanpast aan jouw stalomgeving. Het leert via een systeem van artificiële intelligentie wat de normale omgevingsgeluiden zijn om na deze kalibratieperiode te kunnen reageren op abnormale hoestgeluiden in je stal. Het systeem registreert niet enkel geluid, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, maar zal deze gegevens ook analyseren en vervolgens omzetten in een ReHS-curve en een waarschuwing op de monitor in de stal. Indien nodig geeft de hoestmonitor alarm en stelt het een bepaalde actie voor.
Alarm, wat nu?
Het is niet de bedoeling dat de hoestmonitor de varkenshouder of de dierenarts vervangt. Het systeem zal een geel of rood alarm geven en een suggestie doen van een actie. Het is niet de bedoeling dat bij een alarm standaard naar antibiotica gegrepen wordt. Een alarm betekent “Opgepast er is iets gaande in je stal, wees alert!”, het is het signaal om extra waakzaam te zijn en die afdeling met alarm extra op te volgen, je bedrijfsdierenarts te contacteren en dan in samenspraak eventueel over te gaan tot behandeling indien nodig. Het is nooit de bedoeling om automatisch een antibioticabehandeling op te starten als de hoestmonitor alarm geeft. Omdat het systeem continue 24u op 24u, 7 dagen op 7 aanwezig is in de stal en registreert, zal het veranderingen veel sneller oppikken dan wanneer je als varkenshouder je normale, dagelijkse controles uitvoert.
Enkel vleesvarkens of ook biggen?
Initieel was de Soundtalks hoestmonitor enkel geschikt voor vleesvarkens. Ondertussen is het systeem aangepast en kan het ook gebruikt worden in de biggenafdeling. Het systeem voor biggen is identiek aan dat voor vleesvarkens, maar vraagt enkele aanpassingen van de instellingen zodat het systeem weet dat het over biggen gaat. Zo gebruikt het systeem andere artificiële intelligentie voor biggen dan voor vleesvarkens, maar blijven de monitors en de gateway dezelfde.
Alleen maar voordelen of toch ook beperkingen?
Grootste voordeel van het systeem is dat het continue aanwezig is en sneller bepaalde afwijkingen in hoestgeluiden, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid zal oppikken in de stal en hiervan een analyse maakt. Toch blijft een dagelijkse controle van de stal nodig. Het systeem is ook niet gekoppeld aan je klimaatcomputer en houdt ook geen rekening met je technische gegevens. Je zal dus steeds een deel van de interpretatie zelf moeten doen samen met je bedrijfsdierenarts en zal waar nodig ook zelf de klimaatregeling in je stal moeten aanpassen als dat aan de basis ligt van de hoest.
Ook de analyse van de technische resultaten of je medicatieverbruik moet je zelf maken in combinatie met de informatie uit de hoestmonitor. De monitors in de verschillende afdelingen kunnen eenvoudig gemonteerd worden en steek je eenvoudig in het stopcontact. Ze kunnen ook zonder problemen blijven hangen tijdens het reinigen van de stal.
Voor de werking van het volledige systeem is echter wel een internetverbinding vanaf de gateway noodzakelijk dus zal je je stal moeten voorzien van internet. Of het financieel interessant is voor jouw bedrijf hangt af van jouw specifieke situatie, maar je moet rekening houden met:
- een vaste aankoopkost van de monitors: 1 per afdeling van maximaal 250 vleesvarkensplaatsen en
- de aankoopkost van de gateway: 1 per maximum 8 monitors.
Naast de eenmalige aankoopkost betaal je een jaarlijkse licentie die opnieuw bepaald wordt op basis van het aantal monitors aanwezig in jouw stal. Voor de levensduur van dit systeem hou je best rekening met een termijn van 5 jaar. Op die manier bereken je best voor jouw specifieke situatie hoeveel dit systeem je kost per afgeleverd vleesvarken.
Benieuwd naar ons project? Heb je een specifieke vraag?
De infonamiddag ‘Hoe de gezondheid van je varkens slim en innovatief opvolgen’ kadert binnen de LEADER-projecten “Weerbaarheid van boer tot varken en terug in de Westhoek” en “Weerbare varkens en boeren in Midden West-Vlaanderen”.
Contactgegevens
Inagro An Cools 051 14 03 19 info.varkenshouderij@inagro.be |
Boerenbond Pieter-Jan Delbeke 051 26 03 42 pieter-jan.delbeke@boerenbond.be |
DGZ Charlotte Brossé 078 05 05 23 charlotte.brosse@dgz.be |
