Lopende projecten
Cities2030 - Cocreating resilient and sustainable food systems towards FOOD2030
Het Horizon2020-project Cities2030 streeft naar een duurzame verandering van de voedselketen in steden en sterk verstedelijkte regio's. In dit project delen we onze kennis en ervaring uit de dakserre om voedsel te produceren in een verstedelijkte omgeving.
Vertihydro - Verticale hydro-installaties voor optimaal ruimtegebruik in de serre
Het Vertihydro-project richt zich op de ontwikkeling van hoge verticale teeltsystemen in de serre om zo de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
ie-LIGHT: Innovatieve en Energiebesparende lichtstrategieën voor de glastuinbouw
In dit nieuwe LA-traject willen we onderzoeken of er alternatieve belichtingsstrategieën bestaan om energie-efficiënter te belichten. Samen met de verschillende onderzoekspartners (KU Leuven, PSKW, PCH, Inagro en Viaverda) zullen we onderzoeken of schemerlicht en traag pulserend licht geen negatieve impact hebben op de plantontwikkeling en toepasbaar zijn in de praktijk. Deze belichtingsstrategieën zullen getest worden op aardbei, tomaat, sla en een aantal sierteeltgewassen zoals rozen en jonggoed. We zullen zowel de productie, kwaliteit als energieefficiëntie evalueren van deze innovatieve belichtingsstrategieën.
OptiWAIE - Optimalisatie van Watergebruik in de glastuinbouw m.b.v. Alternatieve Interne en Externe waterbronnen
Het OptiWAIE-project onderzoekt de mogelijkheden van beschikbare alternatieve interne en externe waterbronnen. Het doel is om beter te begrijpen hoe de kwaliteit van alternatieve waterbronnen van invloed is op verschillende aspecten van tuinbouwbedrijven.
RE-Greenhouse - Transitie van fossiele naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw
Re-Greenhouse (Interreg NWE) zet zich in voor meer duurzame energie in de glastuinbouw van de Interreg NWE-regio. Ze doorbreken kennisbarrières, ontwikkelen het GREENHOUSE RES-beslissingsinstrument en bevorderen verschillende hernieuwbare energiebronnen. Het doel is om het grote onbenutte potentieel voor het gebruik van duurzame energiebronnen in de tuinbouwsector te ontsluiten en de regio concurrerender te maken, lokale werkgelegenheid te creëren, lokaal energiebezit en duurzame voedselzekerheid te creëren.
Digikas: data-gedreven teeltmanagement voor de optimalisatie van teeltacties in de glastuinbouw
Binnen het DIGIKAS project wensen we te onderzoeken hoe de inzet van commerciële plant- en klimaatsensoren gekoppeld aan geavanceerde groeimodellen kunnen bijdragen aan het optimaliseren van teeltacties. Hierbij willen we het groene vinger gevoel van de teler objectiveren en beslissingsondersteunende adviezen generen met impact. Het project richt zich in eerste instantie op tomaten als modelgewas, gezien hun grootte (570 ha) en hoog hulpbronverbruik. De ontwikkelde workflow in DigiKas zal dienen als blauwdruk voor andere teelten, zoals bladgewassen, komkommers en paprika, en draagt bij aan een data-gedreven verduurzaming van de glastuinbouw.
PlantGoed - Ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed voor jaarrond plantgoed- en zachtfruitproductie
Met het PlantGoed-project beogen we een duurzame jaarrondproductie van zachtfruit (aardbei, framboos,..) en van het desbetreffende plantmateriaal. Nieuwe jaardeelinvullingen zullen worden ontwikkeld alsook de opkweekmethodes die het kwalitatieve plantgoed moeten leveren voor die productiesystemen. Door innovatieve technieken als 'computer vision' en 'vertical farming' af te stemmen op de specifieke processen in de deelsector plannen we tot een hoge productkwaliteit en een efficiëntere benutting van arbeid en grondstoffen te komen.
HERMEST - Toepassen van herwonnen meststoffen in het teeltrecept in niet grondgebonden teelten
In het HERMEST-project gaan we na hoe herwonnen meststoffen het gebruik van kunstmest gedeeltelijk kan vervangen in niet grondgebonden teelten, zoals tomaat, aardbei of witloof. Dit circulaire alternatief kan een kostenbesparing opleveren ten opzichte van duurdere kunstmest. Daarbij wordt nagegaan in welke mate deze verwerkingsproducten van dierlijke mest in het teeltrecept kunnen ingemengd worden en welke andere praktische aanpassingen daarvoor nodig zijn.
NextGenBioPest - Een nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen
NextGenBioPest richt zich op het ontwikkelen van nieuwe en verbeterde producten, methoden en praktijken voor de rationele bestrijding van moeilijk te beheren insectenplagen en pathogenen in belangrijke groente- en fruitgewassen. Het overkoepelend doel is het aanzienlijk verminderen van pesticidegebruik en het bevorderen van duurzame gewasbescherming.
InPaKt - Integrale aanpak van komkommerbontvirus
Binnen dit project willen we een geïntegreerde beheersingsstrategie voor Cucumber Green Mottle Mosaic Virus (CGMMV) ontwikkelen in de komkommerteelt. De basiselementen hiervoor zijn een vlotte kennisuitwisseling, verbetering van de preventieve aanpak, objectieve criteria voor rassenresistentie, ontwikkeling van een early-detection systeem gebaseerd op drainanalyse en verlaging van symptoomexpressie en virusontwikkeling.
CABYV - Beheerstool opstellen voor het CABY-virus
Dit project beoogt kennisopbouw en -disseminatie rond het Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus (CABYV). Dit virus kende in Vlaanderen een felle opmars in 2021 en wordt nog steeds als een grote bedreiging gezien voor de komkommerteelt. Een beheerprotocol zal volgen uit analyse van stalen en praktijksituaties.
Zero-Waste - Reststromen uit vruchtgroenteteelt hoogwaardig valoriseren in kader van circulaire economie
Het doel van het VLAIO LA-traject Zero-Waste is dat vruchtgroentetelers meestappen in de circulaire economie om zo de problematiek van stijgende afzetkosten voor reststromen aan te pakken. De praktijkcentra onderzoeken hoe afvalstromen via teelttechniek op het einde van een teeltronde zo hoogwaardig mogelijk valoriseerbaar (lees puur en verwerkbaar) gemaakt kunnen worden. Projectpartners onderzoeken simultaan de mogelijkheden om via extracties en vervezeling tot nieuwe waardevolle grondstoffen te komen voor de eigen of andere sectoren. Door de integrale ketenbenadering worden linken gelegd naar bedrijven die aan de slag kunnen met de reststromen uit de glastuinbouw.
LED-FR - Verrood integreren in lichtrecepten voor blad- en vruchtgroenten
Binnen het VLAIO LA-traject LED-FR helpt Inagro bij het ontwikkelen van optimale lichtrecepturen voor kropsla en komkommer. Via dynamische belichting zoeken we naar strategieën om de energie-efficiëntie en rendabiliteit van deze teelten te verhogen.
Crop on top - Het platform voor cocreatie van innovatieve urban farming-technologie
Het EFRO-GTI-project 'Crop on top' zet in op de ontwikkeling van innovatieve technieken voor stadstuinbouw via cocreatie tussen technologiebedrijven, telers, toeleveranciers, kennisinstellingen en overheden. Agrotopia vormt daarvoor de unieke proeflocatie.
Afgelopen projecten
Hy4Dense - Hydrocultuursystemen ontwikkelen voor groenten met grote zaaidichtheid
In het Hy4Dense-project gaan Inagro, HoWest Industrial Design Center, Proeftuin Zwaagdijk, Essex University en NIAB aan de slag om hydroteeltsystemen te ontwikkelen voor de teelt van dichte zaaigewassen, zoals veldsla, spinazie of rucola.
Entomoponics - Insectenkweek en vruchtgroententeelt gecombineerd in één ruimte
In de operationele groep Entomoponics wordt uitgezocht wat de meerwaarde kan zijn van een combinatie van insecten en vruchtgroenten in één ruimte. Door onder te teeltgoten een insectenkweek te installeren wordt beoogd energie en ruimte in serres efficiënter te benutten. Door de insecten te voeden met plantenreststromen wordt hoogwaardige valorisatie nagestreefd.
Naar een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw
Binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht werden middelen beschikbaar gesteld voor de Vlaamse praktijkcentra om te werken aan klimaatrobuustheid van de land- en tuinbouwsector. Agrotopia speelt binnen dit project en rol in het derde werkpakket waar de focus ligt op circulariteit en efficiënt gebruik van grondstoffen in intensieve teeltsystemen. Zo onderzoeken we de mogelijkheden om
- irrigatiesturing in komkommer te optimaliseren op basis van sensordata
- alternatieve waterstromen in te zetten als aanmaakwater voor de tomatenteelt
- waterbesparing te realiseren in een meerlagenteeltsysteem