Drone Agrotopia

Circulaire glastuinbouw

Werk je aan een project rond circulair telen binnen de (glas)tuinbouw? Of wil je als bedrijf iets ontwikkelen dat de circulariteit binnen de landbouw ten goede komt? Neem contact met ons op!

De Europese Unie produceert elk jaar meer dan 2,5 miljard ton afval. Die enorme afvalproductie en de afhankelijkheid van eindige grondstoffen doen de vraag naar circulaire economie stijgen. 
In een circulaire economie is er veel minder behoefte aan nieuwe grondstoffen, en wordt er veel gerecycleerd, hergebruikt en gerepareerd, waardoor de afvalberg kleiner wordt. Zo’n kringloopaanpak heeft een belangrijke positieve impact, met name op het verbruik van grondstoffen (want die worden schaars) en op het milieu (minder aantasting en verontreiniging).

Kringlooplandbouw

Ook in de landbouw, waar natuurlijke elementen onder druk staan, is circulariteit cruciaal. Het sluiten van kringlopen bevordert duurzaamheid en efficiëntie, waardoor afvalstoffen hergebruikt worden. Wat vroeger werd afgevoerd als afval of als emissie werd gezien, wordt opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als voeder, compost, bodemverbeteraar of als bron van hernieuwbare energie, met als doel een duurzamere voedselproductie.

Inagro werkt mee aan circulaire projecten

Met de uitgebreide infrastructuur van Inagro zetten we in op onderzoek naar en de ontwikkeling van circulaire processen. Samen met diverse stakeholders, partners en eindgebruikers werken we mee aan diverse projecten rond circulariteit en dat binnen verschillende thema's zoals warmte en water.

  • Warmte

    Voor warmte doen we een beroep op twee externe bron­nen: de warmtekrachtkoppeling (WKK) van REO Veiling en het warmtenet van MIROM. Dat nabijgelegen afvalverwerkingsbedrijf biedt zijn restwarmte aan de stad aan via ondergrond­se warmwaterleidingen. De vrijko­mende warmte van de WKK van REO Veiling, die naast de loods staat, kunnen we deels gebruiken om de serre te verwarmen.

  • Water

    Via recirculatie creëren we een gesloten waterbalans. De voedingsoplossing is regenwater uit de vijf grote cilinders waarop de gevelserre rust. Samen met andere putten kunnen de cilinders tot 2,2 miljoen liter regenwater van onze daken bufferen. Aan dat water voegen we voedingsstoffen toe, stoffen die de plant ook in de bodem zou terugvinden. De planten krijgen precies wat ze nodig hebben, aangepast aan het gewas en de groei. Dankzij waterrecyclage komen er geen meststoffen in het grondwater terecht én besparen we water. Om de technieken weg te werken, liggen de waterleidingen onder de verhoogde vloer.

Voorbeeld project OptiWAIE

Kwalitatief en voldoende irrigatiewater is voor de glastuinbouwsector een cruciale productiefactor. Maar ook meststoffen zijn noodzakelijk om smakelijke producten te telen. Op vandaag zijn zowel het vinden van kwalitatief irrigatiewater en het voorzien van meststoffen een grote uitdaging binnen de glastuinbouwsector. Met de projecten OptiWAIE en HERMEST gaan we op zoek naar oplossingen en alternatieven. Het OptiWAIE-project onderzoekt de mogelijkheden van beschikbare alternatieve interne en externe waterbronnen. Het doel is om beter te begrijpen hoe de kwaliteit van alternatieve waterbronnen van invloed is op verschillende aspecten van tuinbouwbedrijven.

serre met waterbassin

Voorbeeld project Zero-Waste

In de vruchtgroenteteelt is het noodzakelijk om stengels te ondersteunen met touwen en clips. Deze zijn vaak van plastiek. Na de teelt wordt de biomassa (stengels en loof), gemengd met de touwen en clips, afgevoerd voor verwerking. Er komt dus heel wat 'vervuilde’ biomassa bij verwerkingsbedrijven. Binnen het ZERO-WASTE project onderzoeken we of alternatieve clips en touwen, zonder plastiek, een oplossing kunnen zijn. Daarnaast wordt ook gezocht naar valorisatiemogelijkheden. Vezels in de stengels of eiwitten in het sap van het loof kunnen mogelijk als basis dienen voor bijvoorbeeld plaatmateriaal, biostimulanten of bionematiciden. Bijkomend wordt in dit project actief gezocht naar organische substraten die een goed alternatief vormen voor steenwol en perliet, waarvan de duurzaamheid ter discussie staat.

verhakseld loof

Voorbeeld project Re-Greenhouse

Re-Greenhouse (Interreg NWE) zet zich in voor meer duurzame energie in de glastuinbouw van de Interreg NWE-regio. Ze doorbreken kennisbarrières, ontwikkelen het GREENHOUSE RES-beslissingsinstrument en bevorderen verschillende hernieuwbare energiebronnen. Het doel is om het grote onbenutte potentieel voor het gebruik van duurzame energiebronnen in de tuinbouwsector te ontsluiten en de regio concurrerender te maken, lokale werkgelegenheid te creëren, lokaal energiebezit en duurzame voedselzekerheid te creëren.

Infographic RE-Greenhouse

Heb je zelf een idee? Wil je graag samenwerken?

Maak een afspraak om de mogelijkheden tot samenwerking vrijblijvend te verkennen.