Digikas

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/09/2024

Einddatum

31/08/2028

Achtergrond bij het project

De afgelopen vijf jaar toonden aan dat de winstgevendheid van de glastuinbouwsector gevoelig is voor verstoringen op de energie- en arbeidsmarkt en klimaatverandering. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden moet een teler steeds beter en sneller kunnen schakelen in de aansturing van de teelt. Efficiënt telen met minimale input van hulpbronnen en hoge productiviteit is de sleutel om de winstgevendheid van onze bedrijven te vrijwaren.

De stap naar efficiënter telen kan door meer in te zetten op data-gedreven teeltmanagement. Tijdens een productieproces in een serre wordt tot op heden een enorme hoeveelheid aan waardevolle procesdata verzameld, maar vaak niet aangewend om het teeltproces te optimaliseren. Het optimaal inzetten van deze data om de impact van teeltacties volledig te doorgronden en productie te maximaliseren is een uitdaging voor iedere tuinder.

Tomatenplanten Agrotopia

Projectdoelstellingen

Binnen het DIGIKAS project wensen we te onderzoeken hoe de inzet van commerciële plant- en klimaatsensoren gekoppeld aan geavanceerde groeimodellen kunnen bijdragen aan het optimaliseren van teeltacties. Hierbij willen we het groene vinger gevoel van de teler objectiveren en beslissingsondersteunende adviezen generen met impact.

Op basis van de projectdoelstellingen kunnen vier grote concrete realisaties verwacht worden bij de doelgroepbedrijven

  • Plantsensor-ondersteund irrigatie management
  • Plantsensor-ondersteund dynamisch belichten
  • Plantsensorgebaseerde CO2 bemesting 
  • Plantsensor-ondersteunde schermdoeksturing en inzet verticale ventilatoren voor actieve ontvochtiging 

Het project richt zich in eerste instantie op tomaten als modelgewas, gezien hun grootte (570 ha) en hoog hulpbronverbruik.  De ontwikkelde workflow in DigiKas zal dienen als blauwdruk voor andere teelten, zoals bladgewassen, komkommers en paprika, en draagt bij aan een data-gedreven verduurzaming van de glastuinbouw.

Digikas - illustratie

Dit project is een samenwerking tussen UGent (prof. dr. K. Steppe, Labo plant ecology), KU Leuven (prof. dr. M. Verbeke, STADIUS), Thomas More (Doctor F. De Ridder, energie-expert) en Inagro – Tuinbouw onder afdekking (Doctor B. Deruyck, teeltexpert).

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.