Foto meting jongvee

Wormtool

Implementeren en valideren van een niet-invasieve beslissingsondersteunende tool voor duurzame wormbestrijding bij jongvee (Wormtool)

Project info

Project info

Project type

VLAIO-LA

Startdatum

01/05/2023

Einddatum

30/04/2027

In Vlaanderen wordt heel wat jongvee nog beweid. Hierbij worden ze geïnfecteerd met maagdarmwormen wat een grote impact op de groei en latere productiviteit kan hebben.​
Bestrijding van worminfecties steunt op het regelmatig toedienen van ontwormingsmiddelen (anthelminthica). Vaak is het tijdstip en de frequentie van de ontwormingen echter niet gebaseerd op diagnostische informatie. Eén reden hiervoor is dat de beschikbare diagnostische tools complex en duur zijn.

Om ontwormingen beter te integreren in het graasbeheer, waardoor anthelminthica gerichter worden ingezet, zijn gebruiksvriendelijke, niet-invasieve en goedkope beslissingsondersteunende tools nodig. Het prototype van zo'n tool bestaat al en zal in dit project WORMTOOL gevalideerd worden op melkveebedrijven die hun jongvee laten grazen. Hierbij zullen verschillende strategieën met elkaar vergeleken worden zowel op vlak van groei van het jongvee, maar ook de gebruikte ontwormingsstrategie en het gebruik van de tool die zal gevalideerd worden.

Wormtool LOGObanner

Meer info?

Neem een kijkje op de website van het project

Gerelateerd nieuws

Partners

Financiers

VLAIO

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.