Jongvee & wormbesmetting
Wormtool is een samenwerking tussen de Universiteit Gent, ILVO & Inagro, gericht op duurzame wormcontrole. We beogen de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke tool om worminfecties bij jongvee doelgericht en duurzaam te bestrijden.
Worminfecties
Grazende runderen kunnen besmet raken door verschillende soorten maagdarmwormen die op de weide leven. De belangrijkste soorten in onze contreien zijn de lebmaagworm Ostertagia ostertagi en de dunne darmworm Cooperia oncophora. Vrijwel elk weiland is besmet met deze wormen.
Runderen nemen de infectieuze larven tijdens het grazen op. Eenmaal opgenomen, ontwikkelen de larven zich in de maag en de darmen in ongeveer 3 weken tot volwassen wormen. Deze volwassen wormen leggen wormeitjes, die met de mest op het gras terechtkomen. Na afzetting in de mest ontwikkelen de eieren zich op de weide in 2-3 weken tot nieuwe infectieuze larven, waardoor de weidebesmetting zal toenemen.
Erge infecties kunnen klinische uitbraken van ‘parasitaire gastro-enteritis’ veroorzaken, gekenmerkt door:
- Waterige diarree
- Een doffe vacht
- Een verminderde eetlust
- In ernstige gevallen kan zelfs sterfte optreden
Hoewel de meeste infecties zonder zichtbare symptomen verlopen, kunnen deze toch leiden tot een verminderde productiviteit. Bij jongvee in hun eerste weideseizoen kan een merkbare afname van de gemiddelde dagelijkse gewichtstoename en een verminderde melkproductie in de daaropvolgende eerste lactatie worden waargenomen.
Wormcontrole
Het belangrijkste doel van wormbestrijding is om dieren in optimale gezondheid te houden en voorkomen dat er productieverliezen optreden. Grazende dieren in het eerste weideseizoen zijn zeer gevoelig voor worminfecties, maar hebben ook enige blootstelling aan wormen nodig om immuniteit op te bouwen.
Een duurzame wormcontrole is van groot belang. Of er al dan niet behandeld moet worden en hoe vaak, is weidespecifiek en hangt onder meer af van het weidebeheer en de weersomstandigheden.
Wormtool
Deelnemers aan het Wormtool project kunnen gedurende 3 jaar rekenen op tweejaarlijkse bedrijfsbezoeken met specifiek advies en informatie voor hun bedrijf in samenspraak met de bedrijfsdierenarts. Het jongvee wordt opgevolgd bij het inweiden en opstallen (groei, wormbesmetting) en de wormtool maakt op basis van verschillende parameters een risicoprofiel op voor jouw weides.
Door gebruik te maken van doelgerichte & duurzame wormcontrole, zetten we ontwormingsmiddelen enkel in wanneer nodig, optimaliseren we de economische prestaties en vertragen we de ontwikkeling van resistentie.