Foto jongvee meting

Hoe kan ik de groei van het jongvee evalueren?

De groei van je jongvee kan je opvolgen door de dieren regelmatig te meten en/of wegen. Op basis van de borstomtrek of kruishoogte bepaal je het gewicht aan de hand van een formule.

Door het regelmatig opvolgen van de gewichten van de kalveren kan je het groeitraject evalueren. Hierdoor kan je al vroeg in de opfok bijsturen indien nodig. Op basis van het gewicht kan je in de jongveetool van elk dier de optimale leeftijd bepalen om te starten met insemineren. Voor bedrijfsspecifiek advies contacteer je het team melkvee. 

Methodes om het gewicht te bepalen

Het gewicht van het jongvee kan je op verschillende manieren bepalen. Dit is mogelijk door de dieren te wegen, maar wie geen weegschaal ter beschikking heeft, kan het gewicht inschatten op basis van de borstomtrek of de kruishoogte van het jongvee.  

Om de borstomtrek te meten, leg je het meetlint net achter de ellebogen van het dier rondom de borst. Het meetlint wordt zachtjes aangespannen tot het spant, maar niet insnoert. Een hulpmiddel hierbij is dat je nog 2 vingers tussen de huid en het lint kan steken. Belangrijk aandachtspunt: het dier moet mooi “vierkant” staan en de kop omhoog in een neutrale positie. De bekomen borstomtrek reken je dan met een vaste formule om naar het gewicht. 

Een andere methode is het meten van de kruishoogte. Hiervoor moet het dier op een plat oppervlak staan, zoals een rooster. Met behulp van de paslat bepaal je dan tussen de twee heupknobbels de kruishoogte. De kruishoogte kan met behulp van een formule omgerekend worden naar het gewicht, maar dit is minder precies dan de borstomtrek. 

Foto meten & wegen kalf

Evaluatie van de groei op basis van de borstomtrek, kruishoogte of gewicht

De bekomen waardes kunnen zelf omgerekend worden op basis van volgende formule voor de borstomtrek:
0.0003526*borstomtrek (cm)^2.7

Of je gebruikt de jongveetool. Met behulp van deze tool kan iedere rundveehouder op een eenvoudige manier de gewichten van zijn dieren bijhouden en de groei opvolgen van zowel individuele dieren als het bedrijf.  

Meten is weten
6 maand = 200 kg
Uit onderzoek blijkt dat kalveren die de streefwaarde van 200 kg op 6 maanden halen, later gemiddeld meer melk produceren en een hogere levensduur hebben.

Streefwaardes

In de loop van het opfoktraject zijn er enkele streefwaardes voor jongvee zodat het op 24 maanden of minder voor de eerste maal kan afkalven, maar toch voldoende ontwikkeld is om een goede productie te kunnen realiseren. 

  • 2 maanden: 85 kg 
  • 6 maanden: 200 kg 
  • 13 maanden: 400 kg (borstomtrek 172 cm) 
  • 22-24 maanden: 630 kg 
Foto meting jongvee

Advies rondom het groeitraject

Om de groei goed te kunnen opvolgen, is het belangrijk om regelmatig te meten/wegen. Dit doe je bijvoorbeeld op vaste momenten, zoals bij het verhuizen van het jongvee of standaard om de 3 maanden. Voor uitgebreid en bedrijfsspecifiek advies over jongvee kan je steeds contact opnemen met team melkvee.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.