Droogte

Droogte

We verzamelen recente informatie over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in West-Vlaanderen - update 09 mei 2025

Contacteer ons

Heb je vragen over droogtemaatregelen of oppompbeperkingen? Contacteer ons dan via dries.mergaert@inagro.be of 051 14 03 62.

Aanhoudende droogte zorgt ook in West-Vlaanderen voor beperkingen gebruik oppervlaktewater

Sinds begin maart heeft het amper nog geregend. Dit vertaalt zich in beperkte debieten in een aantal waterlopen. Daarom werd door de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé beslist om het oppompen van oppervlaktewater in een aantal gebieden te verbieden. De debieten van de waterlopen die niet getroffen zijn door captatieverboden worden door de waterloopbeheerders nauwgezet opgevolgd. Verstandig capteren van water uit deze waterlopen kan ervoor zorgen dat minimale debieten behouden blijven. Intussen doen waterloopbeheerders er alles aan om waterpeilen zo hoog mogelijk te houden. 

Droogte

Hoe weet ik of ik nog kan capteren of niet?

Op basis van verschillende indicatoren kan de gouverneur beslissen om voor bepaalde waterlopen een tijdelijk captatieverbod op te leggen. Dit gebeurt onder andere op basis van te lage waterpeilen, te beperkte debieten of te hoge zoutconcentraties. Ook blauwalgen kunnen aanleiding geven tot het tijdelijk verbieden van captatie voor irrigatie.

Een algemeen overzicht van waar er mag opgepompt worden, is terug te vinden op deze kaart. In gebieden die op deze kaart rood ingekleurd zijn, geldt er een onttrekkingsverbod. In de andere gebieden kan nog gecapteerd worden.

Heb ik een vergunning nodig om oppervlaktewater te gebruiken?

In de meeste gevallen heb je voor het capteren van oppervlaktewater een toelating nodig. Afhankelijk van het feit of het oppervlaktewater een niet-bevaarbare of een bevaarbare waterloop is, moet de toelating op een ander e-loket aangevraagd worden. Dit kan via een melding of door een vergunning aan te vragen.

OPGELET: wanneer je water onttrekt met een aalton (of gelijkwaardig) met een inhoud van minder dan 10 m³ én de totale hoeveelheid op jaarbasis minder dan 500 m³ is, dan heb je geen onttrekkingsticket nodig. Deze manier van watercaptatie is evenwel NIET meer toegelaten wanneer voor de betrokken waterloop een captatieverbod geldt. Als je volgens deze manier wil werken, dan doe je er goed aan om deze kaart te checken vooraleer je je rit begint. Is de locatie waar je water wil ophalen rood ingekleurd, dan mag dit ook niet met een aalton (of gelijkwaardig) met een beperkte inhoud.

irrigatie aalton

Wat mag er wel nog in de gebieden waar een beperking geldt?

In deze gebieden mag er wel nog water onttrokken worden voor:

  • Het drenken van vee in weides met behulp van weidepompen.
  • Het vullen van spuittoestellen op voorwaarde dat de gebruiker ervoor zorgt dat er geen risico is op puntvervuiling (behalve in die gebieden waar een permanent captatieverbod geldt zijnde de Bornebeek en de bovenloop van de Hertsbergebeek).
  • Onttrekkingen met zonnepompen voor weidevogels.
  • Het door de waterloopbeheerder toegestaan gravitair vullen van open putten dat op een zodanige manier gebeurt dat de afgesproken minimumpeilen verzekerd zijn.
  • Onttrekkingen door de hulpdiensten in geval van nood en wanneer er geen alternatief voor handen is.
  • Uit offline provinciale spaarbekkens waar nog op een legale manier water kan onttrokken worden 

Veelgestelde vragen

  • Ik heb een onttrekkingsticket voor een waterloop waarin er nu een verbod geldt. Wat nu?

    Wanneer je een onttrekkingsticket hebt om water te capteren uit een waterloop waar nu een verbod geldt, dan wordt de geldigheid van dit ticket (tijdelijk) opgeschort. Dat wil dus zeggen dat je ook geen water meer uit de waterloop kan onttrekken. Normaal word je daarover ook automatisch geïnformeerd. Deze opschorting blijft geldig zolang het politiebesluit van de gouverneur van kracht is.

Zijn er alternatieve waterbronnen?

  • Provinciale spaarbekkens met aftappunt

    Wanneer de provincie gecontroleerde overstromingsgebieden aanlegt, dan combineert ze dat vaak met een spaarfunctie. Die spaarfunctie is water dat gespaard wordt voor later, voor droge periodes bijvoorbeeld.

    Ligt een provinciaal spaarbekken in een gebied waar onttrekkingsverboden gelden én kan er nog op een legale manier water onttrokken worden, dan is dit toegelaten. 

    Locaties provinciale spaarbekkens

    Hou er wel rekening mee dat je voor het ophalen van water in een online bekken (aangeduid met een roze bol) je een melding moet doen op het onttrekkingsloket.

  • Gebruik effluent van Aquafin zuiveringsinstallaties NIET meer mogelijk

    Vroeger bood Aquafin de mogelijkheid om gezuiverd afvalwater op te halen en in te zetten voor onder andere beregening van gewassen en openbaar groen. Omwille van een verandering in de regelgeving kan Aquafin het gezuiverd afvalwater niet meer aanbieden als irrigatiewater.

  • Gebruik van gezuiverd afvalwater afkomstig van bedrijven

    Het gebruik van gezuiverd bedrijfsafvalwater kan enkel wanneer het betrokken bedrijf over een geldige grondstofverklaring beschikt.  Op vandaag is dit aanbod er enkel bij de Aviko-site in Poperinge.

    Meer informatie over de kwaliteit van dit water

Inagro helpt je verder

We volgen het overleg op Vlaams niveau op de voet. In het West-Vlaams overleg brengen we de specifieke zorgen vanuit de landbouwsector ter tafel. Via onze nieuwsbrief, website en eventuele flitsberichten houden we je op de hoogte van eventuele beslissingen.

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze watermakelaar Dries Mergaert via 051 14 03 62 of via e-mail.

Interessante informatie

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.