Wijnanalyse
Analyse van most tot wijn
Ons labo heeft hetzelfde wijnanalysetoestel als het Luxemburgse Institut Viti-Vinicole. Hiermee kunnen we zeer nauwkeurig de kwaliteit van most tot wijn analyseren. Met die resultaten kan je als wijnbouwer het wijnproces bijsturen en de wijn naar een hoger niveau te tillen. Inagro analyseert zowel witte, rosé, rode als mousserende wijnen. Na het binnenbrengen van een staal wijn, krijg je binnen de twee werkdagen een analyserapport van de onderzochte parameters.
Inagro biedt deze analysepakketten aan:
Parameters | Rapporteer eenheid | Analysepakket most | Analysepakket wijn |
---|---|---|---|
Alcohol | % vol | X | |
Alfa aminozuur stikstof | mg N/l | X | |
Ammonium stikstof | mg N/l | X | |
Appelzuur (L-malic) | g/l | X | X |
Azijnzuur | g/l | X | |
Som van D-glucose & D-fructose | g/l | X | X |
Melkzuur (L-lactic) | g/l | X | |
pH | X | X | |
Totaal sulfiet | mg/l | X | |
Totale zuurheid | g H2SO4/l | X | X |
g wijnsteenzuur/l | X | X | |
Vergistbare stikstof | X | ||
Vrij sulfiet | mg/l | X | |
Energetische waarde -nieuw | kJ/100ml | X |
Door de grote vraag van wijnbouwers biedt ons labo analyse aan van twee nieuwe parameters:
- Eiwitstabiliteit met advies voor de nodige hoeveelheid bentoniet om de wijn te klaren
- Overdruk bij mousserende wijnen
Op aanvraag analyseren we extra parameters zoals:
- Glucose
- Fructose
- Sucrose
- Mineralen (Fe, Cu, K, Na en Ca)
- Glycerol, acetaldehyde en anthocyanen
- Totale fenolen
- Citroenzuur, wijnsteenzuur, gluconzuur, L-ascorbinezuur (vitamine C)
Veelgestelde vragen over een wijnanalyse
-
Welke soorten wijnen analyseert Inagro?
We analyseren van most tot wijn. Dus vanaf de start tot het einde van het vinificatieproces. Ons labo analyseert zowel witte, rosé, rode als mousserende wijnen.
-
Wat is een goed wijnstaal?
Een goed wijnstaal:
- bestaat uit minimum 250ml vloeistof; (pakket wijn/most)
- bestaat uit minimum 750 ml vloeistof (pakket wijn + eiwitstabiliteit)
- bevat zo weinig mogelijk zuurstof (het flesje maximaal gevuld);
- is recent en dus niet meer dan een dag oud.
- overdruk wordt gemeten op een afgesloten wijnfles
-
Hoe een staal aanleveren?
- Afgeven in het labo van Inagro: Ieperseweg 87 - 8800 Rumbeke-Beitem
Van maandag tot vrijdag tussen 8.00 u-12.00 u en 12.45 u - 16.30 u aan het onthaal van het labo. Voor of na de kantooruren en in het weekend via de nachtkluis aan de inkom van het labo.
- Per post versturen
Labo Inagro - wijnanalyses
Ieperseweg 87, 8800 Rumbeke-BeitemVul het inlichtingenformulier in, print het af en stop het bij je staal. Zo hebben we je contactgegevens en weten we welke analyses je wil uitvoeren. Op de buitenkant van het postpakket vermeld je "koel bewaren bij aankomst”.
- Afgeven in het labo van Inagro: Ieperseweg 87 - 8800 Rumbeke-Beitem
-
Hoeveel kost een wijnanalyse?
Een basis wijnanalyse kost slechts 31,5 euro (excl. BTW), een basis mostanalyse kost 26,3 euro (excl. BTW). Je krijgt nadien een rapport van de onderzochte parameters.
Analyse van parameters naar keuze is ook mogelijk, hiervoor hanteren we een basiskost van 20 euro (excl. BTW) per batch stalen en 5 euro (excl. BTW) per gekozen parameter.
De nieuwe parameters eiwitstabiliteit en overdruk kosten respectievelijk 10 en 5 euro (excl. BTW).