Geen verschillen tussen kunstmest en herwonnen ammoniumnitraat
Binnen de Operationele Groep RENURE, gestart op 1 september 2021, werden dit voorjaar vijf proeven aangelegd met de herwonnen meststof ammoniumnitraat afkomstig van stripping-scrubbing.
Volleveldsproeven
Dit ammoniumnitraat werd al meermaals uitgetest in kleine hoeveelheden op proefvelden, maar nog niet op grotere schaal. Met dit project willen we net wel inzetten op een realistisch gebruik ervan op grotere schaal, zodat we de resultaten ook op grote schaal gevalideerd zien, maar ook kunnen evalueren welke bemestingsmachines het meest geschikt zijn voor toepassing.
Daarom werden op vijf percelen, na een basisbemesting met dierlijke mest, ammoniumnitraat in lange stroken ter breedte van de bemestingsmachines aangelegd, afgewisseld met de gangbare kunstmest. Dit op één perceel in aardappelen en in mais op de overige vier percelen. Op die manier krijgen we een realistisch gebruik van het product, maar kan er nog steeds vergeleken worden met kunstmest als referentie.
In aardappelen werd het ammoniumnitraat toegepast via een aangepaste rijenfrees. In de mais was het ofwel via een spuitmachine waarna het ammoniumnitraat meteen ingewerkt werd, ofwel werd het meteen toegediend via de zaaimachine tijdens het zaaien, door middel van een tank voorop de machine.
Sindsdien werden de proeven opgevolgd. Er werd nog niet geoogst, dus er zijn nog geen opbrengstresultaten beschikbaar, maar zowel naar opkomst als naar huidige stand van het gewas zijn er geen verschillen waar te nemen tussen het ammoniumnitraat en kunstmest. Geen verschil is uiteraard al een goed eerste resultaat dat hopelijk wordt bevestigd met de opbrengst!
Wat volgt nog?
Het project is ondertussen halverwege en duurt nog een jaar. In het komende jaar zullen we de proeven nog oogsten en de resultaten van de percelen analyseren. Universiteit Gent voert daarnaast ook nog een meta-analyse uit, waarin het economisch plaatje wordt bekeken en wordt nagegaan welke invloed de RENURE-criteria zouden kunnen hebben op zowel Vlaams als bedrijfsniveau binnen de landbouw.
Alle resultaten (praktisch, economisch, beleidsmatig) zullen worden gebundeld in een handige handleiding. We houden je hier uiteraard van op de hoogte en zullen deze wijd verspreiden.