Herwonnen meststoffen hebben potentieel in serres
Herwonnen meststoffen zijn reeds meerdere malen uitgetest in de akkerbouw, waaruit bleek dat ze een groot potentieel hebben om minerale kunstmest te vervangen. Ook in de serre is er veel ruimte om kunstmest te vervangen door alternatieven. Twee herwonnen meststoffen, ammoniumnitraat afkomstig van stripping-scrubbing en spuiwater van chemische luchtwassers, werden dan ook uitgetest in kropsla en bleken geen verschil te geven met de standaard kunstmest.
Bouwen op eerder onderzoek
Tijdens eerdere projectproeven werden herwonnen meststoffen getest in akkerbouwgewassen en is gebleken dat zij een groot potentieel hebben om minerale kunstmest te vervangen. Aangezien in serres vrij veel minerale kunstmest wordt gebruikt, vormen zij de op één na grootste markt voor de mogelijke opname van herwonnen meststoffen. Aangezien serres zuivere producten vereisen, werden enkele van de meest zuivere herwonnen meststoffen, namelijk ammoniumnitraat uit ammoniakstripping en ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers, geselecteerd voor proeven in serres.
Bij Inagro werden deze twee herwonnen meststoffen getest in een vollegrondsteelt van kropsla (Lactuca sativa var capitata). De sla werd gekweekt in bakken gevuld met een mengsel van serregrond en perliet. Perliet werd toegevoegd om de grond licht te houden en een goede water- en luchttoevoer naar de wortels te verzekeren, aangezien serregrond de neiging heeft samen te klonteren bij irrigatie. De irrigatie gebeurde via druppelirrigatie, waarbij elke plant een aparte druppelaar kreeg.
Tijdens deze proef werd het effect van de herwonnen meststoffen in verschillende doseringen geëvalueerd. Beide producten werden toegediend aan 100%, 70% en 40% van de geadviseerde hoeveelheid stikstofbemesting, vergeleken met een behandeling met minerale kunstmest als controle, telkens in vier herhalingen.
Bij de oogst zijn alle vier de gewassen van elk proefobject geoogst en voor elk gewas zijn opbrengst (vers gewicht en verkoopbaar gewicht) en kwaliteit (uniformiteit, bedekkingsgraad, gewasvulling, bladkleur, rand en smet) geëvalueerd.
De opbrengst en de kwaliteit van de op de herwonnen meststoffen geteelde sla was goed wanneer het bemestingsadvies werd opgevolgd. De kropsla bemest met ammoniumsulfaat (100%) hadden een iets compactere groei. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de gebruikte meststoffen zo zuiver mogelijk moeten zijn. Te veel ballastelementen kunnen problemen veroorzaken in latere teeltcycli, omdat ze zich kunnen ophopen in de bodem en niet worden weggespoeld door regenval of irrigatie, in vergelijking met gebruik op het veld.
In Vlaamse serreteelt is er een grote vraag naar stikstof en kalium, maar een geringe vraag naar fosfaat. Dit kan beperkingen opleveren voor de types herwonnen meststoffen die geschikt zijn.