Champignonteelt

Wat zijn goede hygiënemaatregelen op een champignonteeltbedrijf?

Hygiëne blijft in de champignonteelt dé pijler om ziekten en plagen te vermijden. We geven je graag een aantal tips en maatregelen mee om de hygiëne optimaal te houden in de kwekerij.
  • Doodstomen van teeltcellen vooraleer ze leeg te maken: minimum 58°C tot 70°C gedurende minimum 6 tot 12u afhankelijk van het soort concurrent schimmel.
  • Voor het vullen van champignoncellen: grondig reinigen en ontsmetten
  • Opstoppen van alle kieren en barsten aan de deuren en wanden
  • Reinig elke dag de celvloer
  • Verwijder zo snel mogelijk resten compost en dekaarde
  • Champignonvoetjes in gesloten containers of plastiekzakken doen en tijdig verwijderen.
  • Insecten zorgen voor verspreiding van ziektes. Insecten monitoren en bestrijden.
  • Gereedschap (vb. plukmesjes) en machines ontsmetten voor gebruik
  • Dekaarde moet zuiver zijn en gestort worden op een gereinigde en ontsmette vloer
  • Stof vermijden door te reinigen met water i.p.v. vegen
  • Cellen met een grote besmetting vroegtijdig leegmaken: champost afvoeren en niet op het bedrijf stockeren
  • Plukpersoneel: schoeisel ontsmetten, eerst plukken in de jongste cellen, elke dag verse kledij, niet aanraken en melden van ziekte
  • Plukken met gesloten deuren
  • Hergebruikte verpakkingen ontsmetten

Meer info?

Wil je meer weten over champignonteelt?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.