Wat zijn goede hygiënemaatregelen op een champignonteeltbedrijf?
- Doodstomen van teeltcellen vooraleer ze leeg te maken: minimum 58°C tot 70°C gedurende minimum 6 tot 12u afhankelijk van het soort concurrent schimmel.
- Voor het vullen van champignoncellen: grondig reinigen en ontsmetten
- Opstoppen van alle kieren en barsten aan de deuren en wanden
- Reinig elke dag de celvloer
- Verwijder zo snel mogelijk resten compost en dekaarde
- Champignonvoetjes in gesloten containers of plastiekzakken doen en tijdig verwijderen.
- Insecten zorgen voor verspreiding van ziektes. Insecten monitoren en bestrijden.
- Gereedschap (vb. plukmesjes) en machines ontsmetten voor gebruik
- Dekaarde moet zuiver zijn en gestort worden op een gereinigde en ontsmette vloer
- Stof vermijden door te reinigen met water i.p.v. vegen
- Cellen met een grote besmetting vroegtijdig leegmaken: champost afvoeren en niet op het bedrijf stockeren
- Plukpersoneel: schoeisel ontsmetten, eerst plukken in de jongste cellen, elke dag verse kledij, niet aanraken en melden van ziekte
- Plukken met gesloten deuren
- Hergebruikte verpakkingen ontsmetten