symptomen spinnenwebschimmel champignon

Hoe pak je spinnenwebschimmel aan in champignonteelt?

Eénmaal je de aanwezigheid van spinnenwebschimmel vaststelt, is het quasi onmogelijk om de verdere uitbreiding ervan nog te verhinderen. Wij geven je alvast enkele adviezen hoe je preventief te werk kan gaan en wat je kan doen bij vaststelling van spinnenwebschimmel.

Onder invloed van hoge relatieve luchtvochtigheid groeit de spinnenwebschimmel met een snelheid van meerdere centimeters per dag. Hij kan in enkele dagen tijd massa’s sporen produceren die gemakkelijk verspreid worden door aanraken tijdens het oogsten, bij watergift, via de luchtcirculatie of via champignonmuggen in de teeltcel. De daarop volgende beschadigingen (zoals bruinverkleuring) van de champignons volgen héél snel. Preventief en hygiënisch werken is uitermate belangrijk. 

symptomen spinnenwebschimmel champignon

​Hoe pak je spinnenwebschimmel aan? 

 • Hou je muggenplaag onder controle. Een muggenplaag is namelijk de grootste verspreider van deze ziekte. 
 • Voorkom besmetting van je dekaarde. Veel uitbraken van spinnenwebschimmel ontstaan doordat de dekaarde besmet is geraakt vóór, tijdens of na het afdekken. De voornaamste besmettingsbronnen zijn de machines, het personeel, stof en insecten die sporen kunnen meedragen.
 • Opleiding van het personeel om ziekten te herkennen en aan te pakken is cruciaal om verspreiding te vermijden. 
 • Behandel ziekteverschijnselen vóór de watergift. Water sproeien op een onbehandelde spinnenwebplek is één van de grootste oorzaken van de verspreiding.
 • Stoom teelten grondig dood vóór het leegmaken van de cellen.  ...

Wens je alle adviezen te ontvangen?

Voor onze leden van de betaalde voorlichting champignonteelt hebben wij nog een groot aantal extra adviezen ter beschikking om spinnenwebschimmel in de champignonteelt aan te pakken en te vermijden.
 • Nancy Pyck

  Ik ben lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

  Als lid van de betaalde voorlichting champignonteelt krijg je extra advies en meer gedetailleerde praktische richtlijnen ter preventie en bestrijding van spinnenwebschimmel. Contacteer hiervoor je adviseur

 • champignons

  In ben geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

  Ben je een professionele Belgische champignonteler en nog geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt van Inagro, bekijk dan de voorwaarden voor lidmaatschap en de bijhorende service die wij vanuit Inagro voor jou kunnen aanbieden.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.