natte mol ziektebeeld op champignon

Hoe pak je natte mollen aan in champignonteelt?

Als champignonteler weet je dat natte mollen een grote impact kunnen hebben op de rendabiliteit van de teelt. Hygiëne is cruciaal om ziekten en plagen te vermijden. Maar hoe vertaal je de theorie naar de praktijk? We zetten je op de goede weg met een reeks aanbevelingen.

Hoe pak je natte mollen aan?

  • Pas alle hygiënemaatregelen zoveel mogelijk toe voor een maximaal effect
  • Bescherm de dekaarde bij levering en tijdens het afdekken tegen besmetting door sporendragend(e) opspattend water, stof en resten
  • Vóór het afdekken: desinfecteer de machines die gebruikt worden voor het afdekken en de betonnen vloeren
  • Inspecteer de champignonbedden regelmatig op natte mollen. Behandel ziekten snel en correct voor de watergift om besmetting in volgende vluchten te voorkomen 
  • Zorg dat wanden, plafonds, deurafdichtingen en ventilatieopeningen van de cellen in goede staat zijn
  • Houd de omgeving van de champignonkwekerij goed schoon en voorkom opeenhoping van organisch materiaal (compost, dekaarde, champignonvoetjes) dat kan fungeren als verzamelplaats voor sporendragende resten en schuilplaats voor champignonvliegen/muggen
  • Desinfecteer regelmatig de betonnen oppervlaktes buiten de cellen om besmette sporen op stof en resten die uit de geïnfecteerde cellen komen, af te doden 
  • Stoom teelten grondig dood vóór het leegmaken van de cellen

Wens je alle info te ontvangen?

Wil je jezelf maximaal wapenen tegen droge mollen en wil je de gedetailleerde en meer uitgebreide beschrijving van de preventieve en reactieve maatregelen tegen natte mollen weten?
  • Ik ben lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

    Als lid van de betaalde voorlichting champignonteelt krijg je extra advies en praktische richtlijnen ter preventie van natte mollen. Contacteer hiervoor je adviseur. 

  • champignons

    Ik ben geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

    Ben je een professionele Belgische champignonteler en nog geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt van Inagro, bekijk dan de voorwaarden voor lidmaatschap en de bijhorende service die wij vanuit Inagro voor jou kunnen aanbieden. 

Wat zijn de symptomen van natte mollen? 

Het belangrijkste symptoom is de ontwikkeling van grote ongedifferentieerde weefselmassa’s. Andere symptomen zijn ernstig misvormde champignons met flink opgezwollen steeltjes en misvormde hoeden, wratachtige groei en vlekken op de hoeden. Er kunnen druppeltjes amberkleurige vloeistof aan de oppervlakte van de mollen verschijnen en het weefsel wordt zacht en rot.

In ernstige gevallen kan er wit mycelium uitgroeien over de omringende dekaarde die bruin wordt als er opnieuw sporen gevormd worden. 

Hoe vroeger de infectie heeft plaatsgevonden, hoe erger de infectiegraad van natte mollen. Een infectie tijdens afdekken kan al ziektesymptomen geven tijdens de eerste vlucht. Hoe groter de infectiedruk, hoe sneller de symptomen zichtbaar worden.

Natte mollen kunnen verward worden met droge mollen.  

symptomen natte mol champignon

Hoe worden de sporen van natte mollen verspreid?

Natte mollen produceren 2 soorten sporen: kleine, fragiele kortlevende sporen en grotere, taaiere langlevende chlamydosporen. Natte mollen komen in de natuur voor op wilde paddenstoelen en de taaie sporen kunnen in de bodem zitten. Deze taaie sporen kunnen overleven in organische resten rond de champignonkwekerij, zoals compost- en dekaarde resten van geïnfecteerde teelten.

Natte mollenuitbraken worden gelinkt aan besmetting van dekaarde of via water dat met vuil of andere stofdeeltjes en resten is belast. Ze veroorzaken de vorming van de karakteristieke, grote, misvormde weefselmassa’s. Als ze niet worden opgemerkt of onbehandeld blijven, produceren natte mollen aanvankelijk massa’s kleine, kort levende sporen en daarna de taaiere chlamydosporen.  

Beide soorten sporen worden via opspattend water verspreid over de bedden en over de omringende oppervlakken en vloeren. De sporen mengen zich in de dekaarde – en compostresten op de vloeren en worden door schoeisel rond de champignonkwekerij verspreid of geblazen als stoffractie. Deze besmette stofdeeltjes kunnen vervolgens nieuwe infecties veroorzaken wanneer deze op verse dekaarde of machines terechtkomen of als de stellingen en de cellen niet grondig gedesinfecteerd worden tussen de teelten door. De sporen kleven niet en worden dus niet door champignonvliegen/muggen verspreid. 

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.