Hoe pak je droge mollen aan in champignonteelt?
Hoe pak je droge mollen aan?
- Pas alle hygiënemaatregelen zoveel mogelijk toe voor een maximaal effect.
- Bescherm de dekaarde bij levering en tijdens het afdekken tegen besmetting door sporendragend(e) opspattend water, stof en resten.
- Vóór het afdekken: desinfecteer de machines en de betonnen vloeren.
- Inspecteer de champignonbedden regelmatig op droge mollen, behandel ziekten snel en correct vóór het water geven om besmetting in volgende vluchten te voorkomen.
- Bestrijd vliegen/muggenpopulaties zowel preventief als actief.
- Zorg dat wanden, plafonds, deurafdichtingen en ventilatieopeningen van de cellen in goede staat zijn.
- Houd de omgeving van de champignonkwekerij goed schoon en voorkom opeenhoping van organisch materiaal (compost, dekaarde, champignonvoetjes) dat kan fungeren als verzamelplaats voor sporendragende resten en schuilplaats voor champignonvliegen/muggen.
- Desinfecteer regelmatig de betonnen oppervlaktes buiten de cellen om besmette sporen op stof en resten die uit de geïnfecteerde cellen komen, af te doden.
- Stoom teelten grondig dood vóór het leegmaken van de cellen.
Wens je alle adviezen te ontvangen?
-
Ik ben lid van de betaalde voorlichting champignonteelt
Als lid van de betaalde voorlichting champignonteelt krijg je extra advies en praktische richtlijnen ter preventie van droge mollen. Contacteer hiervoor je adviseur.
-
Ik ben geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt
Ben je een professionele Belgische champignonteler en nog geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt van Inagro, bekijk dan de voorwaarden voor lidmaatschap en de bijhorende service die wij vanuit Inagro voor jou kunnen aanbieden.
Wat zijn de symptomen van droge mollen?
Afhankelijk van de infectietijd treden er diverse symptomen op, die zich ontwikkelen in misvormde weefselmassa’s als de knoppen in een heel vroeg stadium geïnfecteerd worden.
Als de infectie zich voordoet tijdens de knopuitgroei kunnen er gespleten steeltjes en gedeeltelijke vervormingen van de champignons ontstaan.
Bij oudere champignons kunnen wratachtige misvormingen voorkomen op de hoed.
Als volledig gevormde champignons geïnfecteerd raken, door opspattend water of champignonmuggen/vliegen, kunnen er zich grijsbruine plekjes ontwikkelen op de hoed.
Hoe worden de sporen van droge mollen verspreid?
Droge mollensporen zijn plakkerig en kunnen zich vasthechten aan stof, champignonvliegen/muggen, dekaarde resten, mensen (handen, kledij, en schoeisel) en vele soorten oppervlakken (stellingen, plukgereedschap, vloeren, deurklinken, kantine,…). De sporen blijven redelijk lang in leven.
De eerste infectie in een champignonteelt gebeurt gewoonlijk als de dekaarde of de uitrusting om af te dekken besmet wordt door opgewaaid stof, champignonvliegen/muggen of mensen. Er verschijnen dan hier en daar mollen in de teelt en als ze niet ontdekt of onbehandeld blijven, produceren ze massa’s sporen.
De kleverige sporen verspreiden zich bij elke watergift van de teelt. Opspattend water besmet dan zowel de naastliggende champignons als de stelling, vloer en andere oppervlakken. In dit geval zal de droge mollenziekte zich verder ontwikkelen in de volgende vlucht. Afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de champignon worden ook de overige symptomen zoals wratachtige misvormingen en grijsbruine vlekken zichtbaar.
Hoe vroeger de infectie plaatsvindt, hoe erger de infectiegraad van droge mollen. Een infectie tijdens afdekken kan al ziektesymptomen geven tijdens de eerste vlucht. Hoe groter de infectiedruk, hoe sneller de symptomen zichtbaar worden.
Champignonvliegen/muggen worden aangetrokken door geïnfecteerde champignons en verspreiden de ziekte verder doordat ze vrij rondvliegen in de champignonkwekerij en migreren tussen de cellen. Ze besmetten het oppervlak waar ze neerstrijken, zoals aangeleverde dekaarde, de uitrusting om af te dekken en pas afgedekte teelten.
Pas op: droge mollen kunnen verward worden met natte mollen.