champignons met ginger blotch symptomen

​​Hoe ginger blotch en bacterievlekken vermijden in champignonteelt?

Eens je bruine bacterievlekken of bruinoranje (ginger) vlekken vaststelt op champignons, kan je de verder uitbreiding ervan nog quasi onmogelijk tegenhouden. Preventie is dus de boodschap. We zetten je alvast op weg met enkele tips.

De typische bruinoranje (ginger) vlekken op champignonhoeden worden veroorzaakt door de bacterie Pseudomonas gingeri en deze vorm van bruinverkleuring wordt ook wel ‘ginger blotch’ genoemd. De bruine bacterievlekken, soms inclusief kleine inkepingen in de champignonhoed, zijn een gevolg van de bacterie Pseudomonas tolaasi. Deze beide bacteriën kunnen van nature voorkomen in de grondstoffen voor dekaarde productie. Het al dan niet verder ontwikkelen ervan hangt af van de klimatologische omstandigheden. Meteen ook de ideale factor om preventief aan te pakken.

Wat is het plan van aanpak? 

Bacterievlekken kunnen plots opduiken. Welke bacterie er ook vlekken veroorzaakt, de aanpak is identiek. Gelukkig zijn er meerdere maatregelen die, wanneer je ze samen toepast, het probleem kunnen beperken of vermijden: 

 • Spreiding is zeer belangrijk om te vermijden dat te veel champignon hoeden elkaar raken waardoor op die plaatsen een microklimaat met te hoge RV wordt aangehouden. 
 • Trek na het schoonspuiten van de cel het overtollige water weg
 • Droog na de laatste sproeibeurt de thermometer goed af met een papieren zakdoekje. Zo vermijd je schommelingen in klimaatsturingen. 

Wat zijn de gevolgen van een contaminatie? 

Daar waar bacterievlekken steeds bruiner verkleuren naarmate de infectie veroudert, gaat de oranjebruine kleur bij ginger blotch eerder uitbreiden, ook nadat de champignons afgeplukt zijn. Ginger blotch kan zich zeer snel en plotseling manifesteren en bijna volledige vluchten aantasten. Soms lijkt het probleem minder erg in een eerste plukdag, maar is het aantal aangetaste hoeden geëscaleerd wanneer je de volgende dag de cel betreedt. De eerste symptomen ontstaan vooral waar paddenstoelen elkaar raken. 

In beide gevallen van deze bacterievlekken zullen de uitwendige symptomen zich verder ontwikkelen in de keten. Minimale infectiehaarden kunnen na één of enkele dagen koeling eindigen in volledig onverkoopbare champignons. Deze ontwikkeling zorgt niet alleen voor grote financiële verliezen, maar ook voor commerciële kopzorgen. 

symptomen bacterievlekken champignons

Welke factoren beïnvloeden de ziektedruk? 

Vaak is het onbekend vanwaar de plotse ziektedruk opduikt in de teeltcel. Wel staat het vast dat de ziekte ontstaat als de concentratie bacteriën boven een drempelwaarde uitkomt en dat een hogere luchtvochtigheid direct leidt tot meer bacterievlekken. Mogelijks spelen nog factoren een belangrijke rol. Daardoor is er momenteel geen simpele oplossing voor handen om ziektedruk volledig te voorkomen en zijn er meerdere maatregelen mogelijk die, wanneer je ze samen toepast, het probleem kunnen beperken of vermijden.

symptomen ginger blotch

Wens je alle tips te ontvangen?

Voor onze leden van de betaalde voorlichting champignonteelt hebben wij nog een aantal extra tips en adviezen ter beschikking om bacterievlekken of ginger blotch vlekken aan te pakken.
 • Nancy Pyck

  Lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

  Je krijgt extra advies en praktische richtlijnen ter preventie en bestrijding van bacterievlekken en ginger blotch.

 • champignons

  Geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt

  Ben je een professionele Belgische champignonteler en nog geen lid van de betaalde voorlichting champignonteelt van Inagro? Bekijk dan de voorwaarden voor lidmaatschap en de bijhorende service die wij vanuit Inagro voor jou kunnen aanbieden.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.