Deeltijdse of voltijdse tewerkstelling
Landbouwers staan steeds meer onder druk door de toegenomen competitiviteit. De stijgende arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit van de landbouwers aan. We zoomen in op deeltijdse en voltijdse tewerkstelling op je landbouwbedrijf.
Kiezen voor deeltijdse of voltijdse tewerkstelling is afhankelijk van de in te vullen arbeidsbehoefte:
- Ik heb elke week en elke dag hulp nodig (voltijds; gemiddeld 38u/week op jaarbasis, met een maximum van 11u/dag en 50u/week tijdens piekperiodes)
- Ik heb elke week hulp nodig op ongeveer dezelfde momenten, maar niet elke dag (deeltijds; minimum 3 uren per prestatie)
- Ik heb enkel hulp nodig gedurende bepaalde periodes tijdens het jaar (piekmomenten: overweeg een jobstudent, gelegenheidsarbeider of interim)
Aanwerven van een voltijdse/deeltijdse werknemer
-
Waar vind je een medewerker?
Wanneer je overweegt een werknemer aan te werven, zijn er verschillende manieren om de kandidaat te vinden:
- Via de website van VDAB
- Contact opnemen met landbouwscholen
- Rechtstreekse contacten aanspreken
- Een vacature hangen bij lokale handelaars
- Op sociale media een oproep doen (bv. via eigen profiel, lokale groepen, FB-groep 'Vlaamse Boer of boerin zoekt / vindt werk', enz.)
- …
-
Welke administratie komt er bij kijken?
Bij de aanwerving is het noodzakelijk om de volgende administratie in orde te brengen:
- Arbeidsongevallenverzekering (is niet hetzelfde als burgerlijke aansprakelijkheid)
- Aansluiting RSZ
- Aansluiting vakantiekas
- Dimona-aangifte (Rijksregisternummer werknemer nodig)
- Aansluiting bij Externe Dienst Preventie en Bescherming op het werk
- Arbeidsreglement
- Loonfiche, fiscale fiche, individuele rekening
- Schriftelijke arbeidsovereenkomst
-
Wat met arbeidsveiligheid, welke taken mag hij/zij opnemen?
Zowel in kader van de bioveiligheid op het landbouwbedrijf, als de arbeidsveiligheid moet de nodige werkkledij voor medewerkers op het bedrijf voorzien worden. Ook de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dienen door de werkgever ter beschikking gesteld te worden.
Bij elke machine moet een instructie (VIK, veiligheidsinstructiekaart) opgehangen worden. De VIK's van meest voorkomende machines vind je op de website van Prevent Agri.
De nodige beschermkappen of andere veiligheidssystemen moeten aanwezig zijn. Als dat in orde is, mag de medewerker toestellen bedienen. Voor mobiele arbeidsmiddelen (zoals een heftruck) moet de medewerker een opleiding volgen.Meer info vind je op de website van PreventAgri. Via PreventAgri kan je een gratis adviesbezoek aanvragen om de aandachtspunten op je eigen bedrijf in beeld te brengen.
-
Wat kost het?
Een medewerker op een melkveebedrijf valt onder Paritair Comité 144 (PC 144).
Situatie APRIL 2024:
De loonkost voor de landbouwer hangt oa. af van de graad van geschooldheid van de werknemer, met een minimum brutoloon van 11.74-12.95 euro per uur. Daarbovenop komt dan nog een patronale RSZ-bijdrage van 25% (structurele vermindering mogelijk onder bepaalde voorwaarden). Een deeltijdse/voltijdse werknemer heeft ook recht op betaald verlof, feestdagen en extralegale voordelen, ea. waardoor de loonkost per effectief gewerkt uur hoger is, grootteorde 21.5 euro per gewerkt uur.
Daarnaast zijn er nog eenmalige kosten bij de aanwerving zoals de inschrijvingskost bij de 'Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk', de verzekering, het sociaal secretariaat, enz.Er zijn specifieke rekenregels, maar als je het brutoloon met een factor 1.6-1.65 doet dan bekom je ongeveer wat de totale kost zal zijn voor jouw als werkgever. Weet dat er ook vermindering is bij eerste aanwerving voor de aanwerving van een eerste werknemer. Informeer bij je bij jouw sociaal bureau om de exacte rekenregels voor jouw bedrijf te kennen.