Wat was er te zien op het proefveldbezoek circulaire meststoffen?
Tijdens het proefveldbezoek over circulaire meststoffen kwamen diverse thema's en producten aan bod. De resultaten van eerdere proeven met circulaire meststoffen werden kort besproken, waarna de focus verschoof naar de huidige proef met mengsels van circulaire meststoffen en/of zeolieten. Uit eerdere veldproeven is gebleken dat circulaire meststoffen vaak vergelijkbare opbrengsten opleveren als conventionele bemesting. Vooral mineralenconcentraat en ammoniumzouten tonen potentieel om kunstmest te vervangen, mits rekening wordt gehouden met enkele aandachtspunten. Door de recente ontwikkelingen in de Europese RENURE-wetgeving groeit de interesse in deze meststoffen binnen de landbouwsector.
Aandachtspunten circulaire meststoffen
Ciculaire meststoffen hebben over het algemeen een lagere nutriënteninhoud in vergelijking met kunstmest, en de landbouwsector geeft aan dat een nutriëntenverhouding die beter aansluit bij de gewasbehoefte gewenst is. Daarom wordt binnen het Interreg NWE-project ReNu2Cycle verder onderzoek gedaan naar het mengen van verschillende circulaire meststoffen om een beter afgestemde nutriënteninhoud te bereiken. Bovendien kan de combinatie van circulaire meststoffen met zeolieten niet alleen de uitspoeling van nutriënten verminderen, maar ook de opnamecapaciteit van de bodem verbeteren om voedingsstoffen uit zowel organische mest of kunstmest op te nemen.
Huidige veldproef
De aardappelen (Jelly) werden, rekening houdend met de bodemvoorraad, bemest met 100 eenheden stikstof (N) en 250 eenheden kaliumoxide (K2O) per hectare. Dit bepaalde de verhouding van de meststoffen en de selectie van mengsels, aangezien een mengsel niet mocht leiden tot onrealistische hoeveelheden bemesting. Daarom wordt in de huidige veldproef conventionele bemesting vergeleken met volgende meststoffen:
- Varkensurine + mineralenconcentraat
- Dunne fractie varkensmest + mineralenconcentraat
- Ammoniumsulfaat + mineralenconcentraat
- Ammoniumsulfaat waterzuivering + zeolieten
- Ammoniumsulfaat waterzuivering
Momenteel zijn er, behalve de mindere opbrengst van de onbemeste referenties, geen verschillen op te merken tussen de verschillende objecten. De uiteindelijke opbrengst en nitraatresiduen zullen na de oogst in oktober geanalyseerd worden.
Aangepaste proefveldbemester
Het toedienen van dergelijke meststoffen in de juiste hoeveelheden op verschillende percelen is een heel karwei. In onze veldproeven maken we daarom gebruik van een aangepaste bemestingsmachine, de proefveldbemester. Deze machine is uitgerust met twee verschillende opslagvaten en pompsystemen, waardoor meerdere producten alternerend na elkaar kunnen worden toegediend. Door het debiet en de rijsnelheid aan te passen, kunnen we de meststoffen precies in de gewenste dosering toedienen.
Meer info
- Interreg NWE-project ReNu2Cycle
- Horizon Europe project FER-PLAY, dat subsidies ontvangt van de Europese Commissie binnen Horizon Europe in het kader van het programma: ''Voedsel, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu''. Subsidieovereenkomst ID: 101060426.
Volg dit project op de voet via LinkedIn, Twitter of YouTube. - Horizon Europe project WalNUT
- Demoproject Boost pocketvergisting en nabewerking. Dit project wordt gefinancierd met PDPO III-middelen. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

