RENURE-voorstel van de Europese Commissie
Op 19 april lanceerde de Europese Commissie een voorstel om RENURE-meststoffen onder voorwaarden toe te staan als kunstmestvervanger. Belangrijk nieuws, aangezien dit de landbouwsector kan helpen verder te verduurzamen en nutriëntenkringlopen te sluiten.
Onderzoek overtuigt Europese Commissie
Na jaren aan onderzoek, productanalyses, veldproeven en levenscyclusanalyses is ook de Europese Commissie er eindelijk van overtuigd dat RENURE-meststoffen als kunstmestvervanger kunnen worden toegepast tot maximaal 100 kg N bovenop de toegestane 170 kg dierlijke N per ha.
Welke producten?
De toelating geldt enkel voor meststoffen uit dierlijke mest van voldoende, consistente kwaliteit. Concreet zouden volgende meststoffen toegelaten worden:
- Ammoniumzouten (ammoniumnitraat of -sulfaat) uit ammoniakstripping
- Mineralenconcentraat uit membraanfiltratie en omgekeerde osmose
- Stikstofrijke fosfaatzouten (struviet) via P-precipitatie van mest
Voorwaarden
Er zouden enkele voorwaarden aan verbonden zijn om de RENURE-meststoffen tot maximaal 100 kg N bovenop de Nitraatrichtlijn te mogen toepassen:
- De producten bevatten:
- minstens 90% minerale stikstof t.o.v. de totale stikstof
of de verhouding van totale organische koolstof op het totale N-gehalte is niet groter dan 3 en - minimaal 3% stikstof op droge stofbasis.
- minstens 90% minerale stikstof t.o.v. de totale stikstof
- Daarnaast mogen ze geen grenswaarden van koper, zink of pathogenen (Salmonella en E. coli) overschrijden.
- De erkenning mag niet leiden tot een groei van de veestapel.
- Bij de toepassing van de meststoffen dient men rekening te houden met eventuele ammoniakvervluchtiging. Meststoffen dienen toegediend te worden via injectie of moeten direct ondergewerkt worden.
Licht aan het einde van de tunnel?
Dit voorstel doorloopt momenteel een consultatieperiode tot 17 mei. Daarna zal de Europese Commissie over een definitief voorstel beslissen en moet bijgevolg de Nitraatrichtlijn aangepast worden. Tot slot kunnen de lidstaten de wetgeving lokaal gaan toepassen.