Trefdag VarkensAcademie inspireert: keuzes in de vleesvarkensstal
Op de 10e editie van de Varkensacademie hadden Marijke Aluwé en Alice Van den Broeke van ILVO het over keuzes bij vleesvarkens. Ze behandelden de volgende vragen: intacte beren of castreren? Samen of apart afmesten? Pellet of meel? Groeiberen of karkasberen? Hun antwoorden lees je in dit nieuwsbericht.
Intacte beren of castreren?
Zijn intacte beren en immunocastraten economisch rendabel in vergelijking met bargen? Ja, Intacte beren en immunocastraten hebben een voederconversie die 7 à 14% lager is dan die van bargen en zijn 3 tot 7% magerder. De lagere voederconversie maakt ze duurzamer.
Intacte beren, zou houd je het werkbaar:
- Zorg voor stabiele groepen: vermijd mengen en uittoppen;
- scheid afmest, dat werkt beter;
- voorzie voldoende ruimte en ligruimte;
- voorzie voldoende voederplaatsen;
- Voorzie extra verrijkingsmateriaal of ruwvoeder;
- en voeder ad libitum.
Bij immunocastraten is het tijdstip van de tweede vaccinatie cruciaal. Immunocastraten behouden dezelfde voederconversie als ze 4 à 6 weken na vaccinatie worden geslacht. Immunocastratie kost 3 euro per varken, wat je terugverdient ten opzichte van bargen. Opgelet, resultaten kunnen afwijken van de beschikbare huisvesting en van de gebruikte genetica.
Samen of apart?
Gelten houd je beter apart.
- Gelten en bargen:
Gelten en bargen hebben verschillende voederbehoeftes. Bargen moeten eiwitarmer en best gefaseerd gevoederd worden. Hou ze dus best apart als er een aparte voederlijn is. - Gelten en beren:
Om ongewenste dracht te vermijden en het welzijn van de gelten te verbeteren, houd je gelten en intacte beren beter apart. - Gelten en immunocastraten:
Vaccineren gaat sneller en is praktisch gemakkelijker als je gelten en immunocastraten apart houdt. Geef de immunocastraten indien mogelijk ook aangepast voeder.
Pellet of meel?
In de Kempen gebruikt men meestal pelletvoeder, in West-Vlaanderen meel. Uit studies van het ILVO is het voederverbruik bij meel hoger dan bij pellet. De dagelijkse groei bij pellet was beter, dan bij meel. Tijdens de proeven waren er geen maag- of darmproblemen (die gelinkt worden aan pelletvoeder) vastgesteld bij de vleesvarkens.
Groei of karkasbeer?
Alice raadde aan om te kijken wat voor jou het economisch beste aflevergewicht is, afhankelijk van het type vleesvarken en het uitbetalingssysteem. Om dit te analyseren, kan je tools inzetten zoals:
- www.slachtdoordacht.be: online rekentool voor de optimalisatie van het slachtgewicht
- www.varkensloket.be: prestaties van de nakomelingen van de geteste eindberen
- www.ivb-interprof.be: classificatieresultaten van geslachte varkens of sectorrapporten- en grafieken
Save the date!
Kijk je al uit naar de volgende trefdag Varkensacademie? De elfde editie gaat door op vrijdag 28 november 2025.
Naast de Trefdag VarkensAcademie blijven onze infomomenten en studieclubs cruciaal voor kennisuitwisseling. We blijven ons inzetten om praktische oplossingen te ontwikkelen en West-Vlaamse varkenshouders te ondersteunen bij uitdagingen zoals het stikstofvraagstuk en een veranderende markt. In overleg met sectorvertegenwoordigers nemen we gericht deel aan diverse demonstratie-en onderzoeksprojecten rond emissiereductie, klimaatadaptatie en diermanagement.
Hieronder verzamelden we projecten rond varkenshouderij waaraan Inagro meewerkt. Heb je vragen rond een bepaald project, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen!