Terugblik studieavond met focus op actualiteiten in de witloofteelt
Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het witloofteam van Inagro op 9 februari een studieavond witloof. Op het programma stonden voordrachten over het onderzoek naar knolcyperus, de actualiteiten op het vlak van gewasbescherming en het waarnemings- en waarschuwingssysteem in witloof. Ook het veldseizoen van 2023 werd besproken en nadien konden de aanwezigen in de loods enkele winterrassen beoordelen.
Geïntegreerde aanpak van knolcyperus noodzakelijk
Nadat Mia Demeulemeester alle aanwezigen had verwelkomd, nam onderzoeker Jeroen Feys het woord. Hij doctoreert aan de Universiteit Gent op het onderwerp knolcyperus. In een LA-traject wordt er onderzocht hoe de verdere verspreiding kan worden beperkt en het onkruid worden bestreden.
Jeroen gaf een overzicht van de stand van zaken:
- De herkenning van knolcyperus is een eerste belangrijke stap in de bestrijding van dit invasief onkruid. De vermeerdering van het onkruid is snel. In België is al minstens 35.000 hectare besmet en geldt er op deze percelen dus een verbod op het telen van wortel-, knol- en bolgewassen waaronder witloof.
- Alleen via een combinatie van cultuur-, mechanische, chemische en alternatieve maatregelen is het mogelijk om het onkruid te bestrijden. Een chemische toepassing met glyfosaat is niet eenvoudig. Een te lage dosis kan ervoor zorgen dat er net meer dochterknollen worden gevormd. Ook de weersomstandigheden hebben een invloed op het effect van de toegepaste dosis.
Jeroen sloot zijn presentatie af met enkele voorbeelden van bestrijdingsmogelijkheden.
Gewasbeschermingsmiddelen en waarnemingssysteem
Niet alleen knolcyperus is een probleemonkruid voor de witloofteelt. Door het wegvallen van enkele herbiciden zal onder andere melganzenvoet een groter probleem worden. Er werd een actueel overzicht gegeven van alle toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in de witloofteelt. Het bleek niet altijd even duidelijk wanneer een middel mag worden toegepast, zeker niet als het al eens in een vorige fase van de teelt werd toegepast.
Bekijk bij twijfels daarom altijd de gewasbeschermingsapp van Inagro. Raadpleeg deze app ook om de exacte opgebruiktermijnen van de middelen die wegvallen te bekijken.
Via het waarnemings- en waarschuwingssysteem (W&W) krijgen witlooftelers het advies om al of niet te behandelen. Twee lopende projecten waarmee we het W&W-systeem in witloof willen verbeteren werden voorgesteld.
- Binnen het relance project I-Chicory zijn we een beeldverwerkingsalgoritme aan het opstellen om via dit algoritme de verschillende plaaginsecten (en nuttigen) te herkennen op vangplaten. Op die manier moeten er minder manuele tellingen worden gedaan.
- Omdat we in witloof vooral ervaring hebben met vangbakken en weinig kennis hebben over het gebruik van vangplaten, loopt daarnaast het LA-traject W&W 2.0. Binnen dit project bepalen we de plaats van de vangplaten op het veld en de hierbij horende schadedrempel.
De presentatie werd afgesloten met een filmpje waarbij we de werking van het algoritme toonden. Het is de bedoeling dat telers hiermee later zelf aan de slag kunnen.
Teeltseizoen 2023
Nog voor het bezoek aan de witloofloods kregen de telers een overzicht van het uitdagende teeltseizoen 2023. Zowel de voorjaarswerkzaamheden, de zaai als de rooi verliepen moeilijk door de weersomstandigheden.
- Door de natte omstandigheden werden weinig ruggen op voorhand getrokken.
- De maanden mei en juni waren dan weer heel droog, waardoor eind juni nog altijd percelen werden gezaaid.
- Door de natte omstandigheden in oktober, november en december werd de rooi dan weer op heel wat percelen uitgesteld.
- Begin januari kregen we vorst en ijsdagen. Veel percelen zijn na die vorst nog gerooid waarbij we de kwaliteit van die wortels moeilijk kunnen inschatten.
Demo winterrassen
Tot slot konden de telers in de witloofloods enkele winterrassen beoordelen.
De rassen hadden een verschillende herkomst. De wortels van Beitem werden niet bewaard vóór het intafelen, ze werden immers te laat gerooid. We hadden ze voor deze demo toch ingetafeld om aan de telers het effect van het natte najaar en de vorst te tonen. De kroppen vertoonden meer bacterierot en waren doffer dan de kroppen van hetzelfde ras met een andere herkomst die wel eerst werden bewaard. Er volgen nog proeven volgen om de kwaliteit te beoordelen.
Na het bekijken van de winterrassen konden de 80 aanwezigen nog gezellig bijpraten bij een drankje en een hapje.