Produceer je eigen energie en kunstmest
De veehouderij staat momenteel voor hete vuren. Zowel de energieprijzen als de kunstmestprijzen lagen in 2022 een pak hoger dan het jaar ervoor. Er bestaan al veel technieken om energie en kunstmestvervangers te produceren op een landbouwbedrijf en meer zelfvoorzienend te worden. Welke techniek(en) passen best op jouw bedrijf? Via het recent gestarte demoproject ‘Boost pocketvergisting en nabewerking’ helpen we je bij een doordachte keuze.
Lokale energieproductie
Er zijn verschillende manieren om op het eigen bedrijf energie te produceren. Binnen het demoproject leggen we de focus op pocketvergisting. Kleinschalige vergisting of pocketvergisting is een techniek waarmee je bedrijfseigen biomassastromen (hoofdzakelijk monomestvergisting) vergist om op het eigen landbouwbedrijf hernieuwbare energie te produceren. Een warmte-krachtkoppeling (WKK) zal door verbranding van biogas energie produceren onder de vorm van elektriciteit en warmte. Deze techniek is al toepasbaar op melkveebedrijven en varkensbedrijven. Er loopt ook onderzoek naar pocketvergisting op witloofresten.
Opwaardering tot kunstmestvervanger
Verdere nabewerking van mest of digestaat vraagt een extra investering, maar waardeert de mest op tot een hoogwaardige meststof met een hogere bemestingsefficiëntie, ook wel gekend als herwonnen meststof. In principe creëer je dus kunstmest uit je eigen mest.
Deze nabewerkingstechnieken kunnen perfect gecombineerd worden met pocketvergisting, want dan kan de geproduceerde elektriciteit en warmte meteen nuttig worden gebruikt. Bovendien zou nabewerking van digestaat nog net iets efficiënter lukken dan van ruwe mest.
Demoproject 'Boost pocketvergisting en nabewerking'
Volgens de wetgeving vallen deze herwonnen meststoffen nog onder dierlijke mest. Daarom zijn de nabewerkingstechnieken nog niet zo bekend. Bovendien kreeg het imago van pocketvergisting een deuk door kinderziektes tijdens de beginjaren. Ondertussen zijn de technieken geëvolueerd en staan ze op punt.
Met het demoproject willen we inzetten op meer bewustwording van deze innovatieve technieken. Met de huidige marktsituatie is het een ideaal moment om de technieken uit te leggen en de voordelen te benoemen. We bieden ondersteuning bij verschillende aspecten:
- praktisch: aandachtspunten bij uitbating
- economisch: rendabiliteit op maat van het bedrijf
- juridisch: administratie
Zo willen we de veehouderij uitgebreid inlichten over de mogelijkheden op hun bedrijf zodat ze meer zelfvoorzienend worden van energie en kunstmest en zo ook hun milieu-impact reduceren.
Interesse?
Dit nieuwsbericht kadert in het demoproject ‘Boost pocketvergisting en nabewerking’. Dit project wordt gefinancierd met PDPO III-middelen. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.