Operationele Groep ChicoryRePowered gaat van start
De energiefactuur kan hoog oplopen voor Vlaamse witlooftelers. Daarom investeerden telers de voorbije jaren al heel wat in hernieuwbare energie. Omdat de energiekosten wegens het hoge energieverbruik en de stijgende energieprijzen echter een aanzienlijk deel blijven uitmaken van de totale productiekosten, blijft er ruimte voor optimalisatie. Aangezien er op dergelijke bedrijven heel wat reststromen beschikbaar zijn, lijkt vergisting een interessante denkpiste te zijn als oplossing voor een hoge energiefactuur én extra valorisatiepistes voor (onbenutte) reststromen.
Hoe gaan we te werk?
Een belangrijk aspect van deze Operationele Groep is dat we sterk in interactie gaan met telers en praktijkgerichte resultaten halen. Dit doen we op verschillende manieren om de kenniskloof m.b.t. de technologie tussen anderzijds constructeurs en kennisinstellingen en anderzijds landbouwers en adviesdiensten te verkleinen. Ontdek hieronder waarom dit voor jou als teler interessant kan zijn!
-
Interactie met telers via kenniscoöperaties
Twee keer per jaar organiseren we een interactief moment met telers om ervaringen, kennis en tips uit te wisselen. Dit geeft jou de kans om op de snelst mogelijke manier op de hoogte te blijven van de projectresultaten, in contact te komen met gelijkgestemde telers, input te geven vanuit jouw eigen praktijkervaring en zelf gerichte vragen te stellen. Indien je interesse hebt in deelname aan deze gratis bijeenkomsten, vind je onderaan dit nieuwsbericht een knop terug om je te registreren.
-
Technische ondersteuning via vergistingstesten
De rendabiliteit van pocketvergisting hangt o.a. af van het biogaspotentieel van de reststromen en hun beschikbaarheid. Daarom zullen we via verschillende vergistingstesten de praktische haalbaarheid en het meest optimale scenario nagaan. Bovendien zullen we ook op pilootschaal een demonstratie voorzien om de praktijksituatie zo goed mogelijk na te bootsen.
-
Haalbaarheidsstudies
Alles staat of valt natuurlijk met het economisch plaatje. Daarom zullen we via het project een rendabiliteitsttool ontwikkelen waarbij je zelf een eerste inschatting kan maken over het economisch plaatje van de investering in pocketvergisting. Bovendien voorzien we in het project minstens 10 1-op-1 begeleidingen met geïnteresseerde telers. Samen overlopen we in detail de mogelijkheden om pocketvergisting op hun bedrijf toe te passen. Dit is volledig gratis en biedt jou de kans om de eerste, grote stappen te zetten bij deze potentiële investering.
-
Communicatie
Doorheen de looptijd van deze Operationele Groep zullen we zo veel mogelijk in contact komen met telers via nieuwsbrieven, (pers)artikels, Technische Comités, kenniscoöperaties, ... Bovendien organiseren we in de tweede helft van het project ook een demodag waarbij we een installatie in de praktijk zullen bezoeken.
Is jouw interesse gewekt?
Meer weten over vergisting?
Op 1 januari ging tevens het demoproject 'Boost pocketvergisting en nabewerking' van start, waarbinnen we pocketvergisting en verdere nabewerking van digestaat verder bekend willen maken. In dit project zal Inagro dus samen met partners Biogas-E, Boerenbond en VCM inzetten op (vernieuwde) bewustmaking van deze innovatieve technieken. Op die manier kunnen landbouwbedrijven meer zelfvoorzienend zijn op vlak van energie en kunstmest en daarmee ook hun milieu-impact reduceren.