Studienamiddag pocketvergisting met bedrijfsbezoek
Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht.
Scroll naar onder om in te schrijven.
De veehouderij staat momenteel voor hete vuren. Zowel de energieprijzen als de kunstmestprijzen liggen een pak hoger dan in 2021. Nochtans zijn er reeds technieken beschikbaar om toe te passen op het landbouwbedrijf dat hen in staat stelt om meer zelfvoorzienend te worden. Binnen het recent gestarte demoproject ‘Boost pocketvergisting en nabewerking’ zullen we de sector bewuster maken van deze technieken en de geïnteresseerden helpen ondersteunen in een doordachte keuze.
Kleinschalige vergisting of pocketvergisting is een techniek waarmee je bedrijfseigen biomassastromen kan vergisten (hoofdzakelijk monomestvergisting) om op het eigen landbouwbedrijf hernieuwbare energie te produceren.
Daarnaast zetten we ook in op verdere nabewerking van de mest of het digestaat, waardoor de mest wordt opgewaardeerd tot een meer hoogwaardige meststof met een hogere bemestingsefficiëntie, ook wel gekend als herwonnen meststoffen. In principe creëer je dus kunstmest uit je eigen mest.
Interesse? Kom langs bij onze studiedag op 2 maart. Deze eerste demonstratie focust momenteel op pocketvergisting.
Programma
- 12u30: welkom voor een broodje
- 13u00 – 13u15: introductie van het project en de technieken - Inagro
- 13u15 – 13u45: pocketvergisting: wat is het en waarom kan het interessant zijn? - Inagro
- 13u45 – 14u30: hoe zit het met de wetgeving?
- Pocketvergisting – Biogas-E
- Nabewerkingstechnieken – VCM
- Vergunningen – Boerenbond
- 14u30 – 15u00: een constructeur aan het woord – Green Service
- 15u00 – 16u30: verplaatsing en bezoek bij een plaatselijke pocketvergister
Het bedrijfsbezoek bevindt zich op een kwartiertje rijden van de zaal. Deze landbouwer heeft een thermofiele biogasinstallatie staan van Green Service met een elektrisch vermogen van 33 kW.
Meer info
Inès Verleden, ines.verleden@inagro.be, 051 27 33 84
Schrijf je in!
Deze studiedag kadert binnen het demoproject ‘Boost pocketvergisting en nabewerking’, het project FER-PLAY (gesubsidieerd door de Europese Commissie binnen Horizon Europe in het kader van het programma: ''Voedsel, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu'', subsidieovereenkomst ID: 101060426) en Enerpedia (gefinancierd door het Vlaams Klimaatfonds van de Vlaamse overheid in het kader van de uitvoering van het Vlaams Klimaatplan).