Is arbeid een uitdaging op jouw bedrijf of verloopt alles op wieltjes?
Tijdens de eerste editie van onze Trefdag Melkvee ‘Over koetjes en kalfjes’ stond het welzijn van de koe centraal. Voor deze tweede editie kiezen we 'arbeid' als rode draad. Waarom deze keuze, lees je in onderstaand bericht.
Spreekt dit thema jou aan? Kom dan naar onze Trefdag Melkvee.
In de voormiddag licht Jan Hulsen toe hoe je de arbeidsefficiëntie op je melkveebedrijf verhoogt en vertelt Annelien Jonckheere iets meer over veerkracht voor melkveehouders. Na de lunch kan je kiezen uit een ruim palet aan meer technische onderwerpen. In het bericht van vorige week, lees je meer over de keuzesessies.
Kom jij ook vrijdag 9 september naar onze Trefdag melkveehouderij?
Werk aan de winkel!
De snelle groei van de veestapels, de grotere volatiliteit van prijzen en inkomsten, de sociale en maatschappelijke verwachtingen en de toegenomen competitiviteit zorgen voor een hogere arbeidsdruk, zeker bij de melkveehouders.
De aanhoudende verhoging van de arbeidsbehoefte tast de levenskwaliteit aan en leidt bij steeds meer veehouders tot gezondheidsproblemen. De werkuren overschrijden vaak 11 uur per dag, 6 à 7 dagen per week, en het wordt steeds moeilijker om tijd vrij te maken (weekends, vakantie).
De jonge generaties veehouders zijn gevoeliger voor het evenwicht tussen werk en privéleven. In Frankrijk is de landbouw de sector met het hoogste zelfmoordpercentage, vooral bij rundveehouders. Bijgevolg overwegen meer veehouders het bedrijf stop te zetten. Het stopzetten van rundveebedrijven heeft grote gevolgen op het vlak van directe en indirecte tewerkstelling. De veeteelt vergt immers meer mankracht per hectare dan de meeste andere landbouwactiviteiten. En indirect omdat één job op een rundveebedrijf verschillende jobs genereert in de (industriële) verwerking, in de dienstverlening en bij de afnemers.
Het CowForme project biedt een antwoord
Het grensoverschrijdend Frans-Belgische Interreg-project CowForme wil enerzijds het voortbestaan van onze veehouderij verzekeren door de arbeidssituatie van de veehouders te verbeteren via innovatieve opleidingen voor de landbouwers en hun adviseurs, en anderzijds werkzoekenden in de grensstreek via een aangepaste opleiding tewerkstellen in de veehouderij.
Een van de sleutels hiervoor is het inzetten van loontrekkenden om:
- de verminderde vrijwillige arbeid door familieleden te compenseren;
- de werklast te verminderen en
- meer vrije tijd over te houden.
Parallel met deze nood aan arbeidskrachten op de landbouwbedrijven, blijft het aantal werkzoekenden hoog in Noord-Frankrijk en in België.
Een andere sleutel is de arbeidsefficiëntie verhogen op de rundveebedrijven om zo de vraag naar arbeid te verminderen.
Het CowForme-project wil tegemoetkomen aan deze dubbele doelstelling:
- In dit project worden de veehouders ondersteund om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren en loontrekkenden tewerk te stellen en te beheren.
- Tevens worden werkzoekenden begeleid naar een job als loontrekkende in de veehouderijsector.
De kunst om boer te worden EN te blijven
Dat werken zowel fysiek als mentaal impact heeft, wisten we al. Maar net daar wringt soms het schoentje. Iedereen heeft wel eens een moment dat hij even niet lekker in zijn vel zit. Ondanks alle uitdagingen en de stress die erbij hoort, blijven de meeste mensen relatief goed functioneren. Ze tonen hun ‘veerkracht’. Die veerkracht bij melkveehouders is groot, maar niet oneindig.
Annelien Jonckheere, psychotherapeute bij Indigo Koekelare en freelance medewerker bij Boeren Op Een Kruispunt, geeft je op onze Trefdag Melkvee inspiratie tijdens de uiteenzetting over veerkracht, en hoe jij als melkveehouder hierin kan groeien.
Meer saldo, minder zorgen, minder zweet
"Werken is 't lang leven", maar hoe doe je dat nu echt 'goed' en hoe hou je dat vol?
Een van de grote uitdagingen bestaat erin om de arbeidsomstandigheden op melkveebedrijven te verbeteren en het beroep aantrekkelijker te maken. Soms moet je de dingen eens anders aanpakken. Veranderen om te verbeteren. En met "een beetje kennis, veel gezond boerenverstand en dan de schouders eronder", raak je al een heel eind verder.
Tijdens zijn uiteenzetting over arbeidsorganisatie op onze Trefdag Melkvee maakt Jan Hulsen, mede-eigenaar en medewerker van Vetvice, mede-ontwikkelaar van het CowSignals® concept en auteur van de succesvolle boekenreeks Koesignalen®, jou warm om thuis zelf aan de slag te gaan.
Over koetjes en kalfjes
Kom jij ook op vrijdag 9 september?

