Eerste werkzoekenden volgen opleiding tot medewerker in de melkveehouderij
De veehouderij kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Dat bewijzen bevragingen bij melkveehouders. Nochtans biedt een - op heden vrij onbekende - job op een rundvee-bedrijf veel kansen en mogelijkheden voor werkzoekenden. Onder de klinkende naam 'CowForme' bundelen Franse, Waalse en Vlaamse partners de krachten om werkzoekenden op te leiden en tewerk te stellen in de veehouderij. Een eerste opleidingsweek in Vlaanderen, van 7 tot 11 februari, kon alvast rekenen op een geïnteresseerd en gemotiveerd publiek.
In oktober 2021 kondigden de partners van het Interreg-project CowForme een opleidingsprogramma voor werkzoekenden aan. Het concept, uniek in Vlaanderen, bestaat uit twee stappen. De eerste stap is een kennismakingsweek voor de werkzoekenden. Daarna kan een IBO-traject starten. Op 7 februari stapten de eerste deelnemers in. Vijf werkzoekenden, ingeschreven bij VDAB, meldden zich aan. Gedurende vijf dagen maakten ze van dichtbij kennis met de sector en verdiepten ze zich in het onbekende beroep. “Het doel is om hen om te scholen en hen te laten instappen in een boeiende, uitdagende, afwisselende job op een melkveebedrijf”, vertelt Lisa Dejonghe, onderzoeker rundvee- en varkenshouderij bij Inagro.
Het doel is om werkzoekenden om te scholen en hen te laten instappen in een boeiende, uitdagende, afwisselende job op een melkveebedrijf.
Lisa Dejonghe (Inagro)
Alle bouwstenen van het melkveebedrijf in beeld
Tijdens de kennismakingsweek kwamen alle bouwstenen van het werk op het melkveebedrijf aan bod, gaande van melken, voederen en verzorgen over veldwerkzaamheden tot veiligheid en administratie. Dankzij een samenwerking met diverse West-Vlaamse melkveebedrijven zagen de werkzoekenden de theorie meteen toegepast in de praktijk én maakten ze kennis met de diversiteit aan melkveebedrijven.
De eerste dag diende als kennismaking. Inagro-adviseur Lisa Dejonghe schetste een beeld van de melkveehouderij. In de namiddag trok het gezelschap naar een melkveebedrijf in Hollebeke waar studenten van het zevende specialisatiejaar melkvee van VABI enkele handelingen bij melkvee demonstreerden, waaronder koeien scheren, klauwen verzorgen en koeien naar de melkrobot begeleiden. “Melkveehouderij zet stappen richting automatisatie, en dat maakte meteen indruk op de deelnemers”, vertelt Lisa Dejonghe.
Op dag 2 stond het thema melken centraal. Rundveeconsulent Jan Halewyck van Boerenbond lichtte toe wat het melkproces betekent, hoe melken in zijn werk gaat, wat de aandachtspunten zijn en waarom hygiëne noodzakelijk is. Tijdens een bezoek aan een melkveebedrijf in Moorslede woonden deelnemers een melkbeurt bij en konden ze zelf al eens een melkstel aanhangen.
Dagelijks in de natuur én met dieren werken
De derde dag stond in het teken van veldwerkzaamheden en administratie. De deelnemers trokken meteen naar een melkveebedrijf in Alveringem. Via beeldmateriaal kregen ze uitleg over veldwerkzaamheden. Ook werd uitgelegd bij welke administratieve taken ze kunnen helpen en hoe goede communicatie tussen werkgever en werknemer tot stand komt. De deelnemers sloten de dag af met een bedrijfsbezoek waarbij ze hun eerste rondje op de tractor beleefden. En dat bracht meteen enthousiasme naar boven. “Dit is wel iets voor mij, want je mag me niet opsluiten in een kleine werkruimte. Ik kan ook niet lang stilzitten”, stelde een deelnemer. “Dagelijks in de natuur én met dieren werken, zou ik wel fijn vinden”, zei een andere deelnemer.
Tijdens de voorlaatste dag lag de focus voornamelijk op de verzorging van koeien en kalveren. Een zieke koe herkennen en de dagelijkse verzorging van kalveren uitvoeren zijn maar enkele van de aspecten die aan bod kwamen in het leslokaal en op een melkveebedrijf in Houthulst. Op dag 5 deelde Ilse Louwagie, onderzoeker en adviseur melkveehouderij bij Inagro, haar kennis over voederen. De werkzoekenden ontdekten het rantsoen voor koeien, een specifiek “dieet”. Ze kregen ook de verschillende voedermiddelen te zien en volgden een voederbeurt bij een melkveebedrijf in Poperinge.
Klaar voor vervolgtraject
De kennismakingsweek stoomde de werkzoekenden klaar voor een individuele beroepsopleiding (IBO) onder begeleiding van VDAB bij een melkveehouder. Dat laat melkveehouder en medewerker laagdrempelig toe om samen te werken. Als alles goed verloopt, kan na enkele maanden een aanwerving volgen. “Wie een IBO-contract afsluit, volgt gedurende één tot zes maanden een opleiding op de werkvloer. Het is een erg voordelige formule, want de werkzoekende kan zonder ervaring aan de slag in een bedrijf met het oog op een contract van bepaalde of onbepaalde duur”, verduidelijkt Robert De Clercq, directeur VDAB West-Vlaanderen.
Als werkzoekenden stilstaan bij de job die ze willen uitoefenen, is medewerker in de melkvee-houderij wellicht niet het eerste waaraan ze denken. “Nochtans is het een heel boeiende en afwisselende job die veel voldoening geeft. Daarom is VDAB blij te kunnen meewerken aan dit project en zo werkzoekenden te laten kennismaken met de melkveehouderij”, gaat Robert De Clercq verder. Tegelijk doet VDAB een oproep aan werkgevers in de sector om hun vacatures via VDAB kenbaar te maken. “Op onze erg krappe arbeidsmarkt is dat des te belangrijker, want enkel dan kunnen onze bemiddelaars hen actief helpen om de vacante jobs in te vullen”, klinkt het.
“Op onze erg krappe arbeidsmarkt is het des te belangrijker dat werkgevers in de sector hun vacatures kenbaar maken via VDAB kenbaar te maken. Enkel dan kunnen onze bemiddelaars hen actief helpen om de vacante jobs in te vullen.”
Robert De Clercq (VDAB)
Nood aan extra arbeidskracht stijgt
Parallel met de opleiding voor werkzoekenden investeren de partners van CowForme ook in workshops en opleidingen over arbeidsgerelateerde thema’s voor melkveehouders. Denk aan arbeidsmanagement, aanwerving van en omgang met personeel en werken met protocols. Zo bereiden ze melkveehouders voor op hun taak als werkgever.
Met hun initiatieven willen de partners van CowForme de vraag naar en het aanbod van arbeid op elkaar afstemmen. En dat is nodig, want de druk op de melkveehouders stijgt. “Door de snelle groei van de veestapels en de toegenomen competitiviteit stijgt de arbeidsbehoefte. Werkzoekenden omscholen tot arbeiders op het melkveebedrijf kan daaraan tegemoetkomen. Via CowForme dragen we actief bij aan de levenskwaliteit van de veehouders in onze provincie”, stelt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Visserij.
CowForme is een samenwerking tussen...