eendenkroos

Hoe kweek je eendenkroos

Eendenkroos kan een lokale en duurzame eiwitbron zijn. Deze innovatieve teelt staat ver af van wat de doorsneelandbouwer kent. Ons stappenplan helpt je verder!

Stappenplan

Er zijn verschillende productiemogelijkheden om eendenkroos te kweken. Toch kan je uitgaan van enkele universele en noodzakelijke basisstappen.
 • Stap 1: De teeltvorm kiezen

  Er zijn tal van mogelijkheden om eendenkroos te kweken. Elke teeltvorm heeft specifieke eigenschappen en voordelen. Dit zijn de meest gekozen teeltvormen, van lage naar hoge kost en opbrengst:

  • In openlucht, op een vijver met een afgedekte bodem
  • In openlucht, zonder afgedekte bodem
  • Overdekt, in een serre

  De bodembedekking kan meer dan de helft van de investeringskosten bedragen, waardoor teelt zonder bedekking aanzienlijk goedkoper is. Maar door de bedekking kan je de groeisamenstelling ideaal maken waardoor optimale groei mogelijk is. Door de eendenkroos te overdekken in een glazen kas of in een containerteelt, kan je de temperatuur en het licht beter regelen, maar de productiekosten lopen dan wel hoger op.

 • Stap 2: De teelt opstarten

  De teeltopstart is een van de belangrijkste aspecten van de eendenkrooskweek. Onzuiver materiaal met contaminanten kan zorgen voor algengroei in het eendenkroos. De volgende tips kan je daarvoor in acht nemen:

  • Begin met gezond startmateriaal, beschikbaar in de Rutgers databank of via Inagro.
  • Start de teelt op nutriëntenarm water, zoals regenwater. Voeg de nutriënten geleidelijk toe, zodat je de algengroei beperkt. 
  • Als je te weinig eendenkroos hebt om het wateroppervlak volledig te bedekken, kan je ook een deel van het wateroppervlak bedekken.
 • Stap 3: De ideale groeiomstandigheden creëren

  Eendenkroos houdt van een watertemperatuur van 25°C. Licht dien je best 12 uur per dag toe met een densiteit van 370 µmol m-2 s-1. In buitenomstandigheden levert de zomer de beste groei op en valt de groei stil in de winter. Let zeker ook op de nutriëntensamenstelling van het water.

 • Stap 4: Oogsten

  De krachtigste parameter voor optimale groei, is de densiteit van de eendenkroosmat. De densiteit wordt uitgedrukt in droge of verse massa eendenkroos per vierkante meter. Om de ideale densiteit te behouden, kan je eendenkroos het best dagelijks oogsten. Met een volledige bedekking van het wateroppervlak benut je het volledige groeipotentieel, maar voorkom je competitie.

  Te hoge densiteit (> 80 g DG/m2)
  Bij een te hoge densiteit kunnen er lagen ontstaan in de eendenkroosmat. De bovenste laag neemt het zonlicht van de onderste laag weg. De onderste laag verhindert dat de bovenste laag nutriënten kan opnemen. Zo wordt de groei belemmerd. Vanaf een bepaalde dichtheid is de sterfte van het eendenkroos zelfs groter dan de groei.

  Te lage densiteit (< 24 g DG/m2)
  Bij lage densiteit is het wateroppervlak niet volledig bedekt. Dat leidt vaak tot algenbloei in het licht- en nutriëntenrijke water. Algen verminderen de zuiverheid van het water, nemen beschikbare nutriënten weg en kunnen de eendenkroosplanten onder het  oppervlak trekken en doen afsterven.

Onderzoek toont aan dat eendenkroos geschikt is om restwater uit de landbouw te zuiveren. Meer nog, eendenkroos dat op nutriëntrijke media groeit, bestaat voor 30 tot 45 % uit eiwit. Zo vormt het plantje een waardevolle eiwitbron voor voeders en voeding.

Reindert Devlamynck

Onderzoeker

Eendenkroos_Reindert
Opbrengst eendenkroos

Starten met eendenkroos?

Iedereen die geïnteresseerd is om over te schakelen naar de kweek van eendenkroos, kan Inagro contacteren Reindert Devlamynck. Je kan vrijblijvend vragen stellen over de teelt en mogelijkheden.

Wil je echter concreet weten wat eendenkroos voor jou kan betekenen? Dan komen we graag op bezoek om de mogelijkheden en rendabiliteit te bespreken en door te rekenen. Gedetailleerd advies op maat kan vanaf een starttarief van 50 euro per uur.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.