eendenkroos

De verwerkingsmogelijkheden van geoogst eendenkroos

Eendenkroos heeft een watergehalte van 95%, wat de bewaarbaarheid en transportmogelijkheden beperkt. Via verwerkingstechnieken kan de stabiliteit verhogen.

Om vers eendenkroos makkelijker te bewaren en transporteren, bestaan verschillende verwerkingstechnieken. We lijsten ze even voor je op.

Kringlopen sluiten met eendenkroos
 • Vers eendenkroos

  Na het oogsten heb je vers eendenkroos. Afhankelijk van de kweekomstandigheden en de kwaliteit is dit geschikt als groente voor de versmarkt of de culinaire sector, of gebruik je het direct voor het voederen van dieren. Hier is een toepassing binnen de drie dagen wel noodzakelijk, wat een logistieke uitdaging kan vormen.

 • Drogen

  Een eenvoudige methode om zowel de eiwitconcentratie als de stabiliteit te verhogen is drogen. Via heteluchtovens of via de iets innovatievere microgolfovens. Luchtdrogen lijkt in eerste instantie niet haalbaar in een Europees klimaat.

 • Eiwitextractie

  Door eerst de structuur van de plant kapot te maken en deze te persen, ontstaan een perssap en een vezelfractie. Via warmte of verzuring haal je uit het perssap een eiwitconcentraat, dat vervolgens al dan niet wordt ingedroogd. Er bestaan groene en ontkleurde varianten. Die laatste zijn vaak meer gewenst in de productontwikkeling.

 • Inkuilen

  Door het gewas op het bedrijf in te kuilen, verhoog je ook de stabiliteit. Gelijkaardig aan gras bevat eendenkroos wel een hoog watergehalte. Onderzoek om de stabiliteit te verder te verbeteren loopt momenteel nog altijd. Dit kan mogelijks via een eenvoudige stabilisatiemethode.

   

Overwegingen

Het droogproces en de eiwitextractie vragen extra energie en investeringen. In eerste instantie geen ideaal procedé dus voor voedertoepassingen, die vaak een lagere verkoopsprijs hebben. Al biedt het ook mogelijkheden. Bij eiwitextractie kan de vezelrijke perskoek, die overblijft, nog ingang maken in de voederindustrie of worden er nog waardevolle componenten uitgehaald.

Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd in de kweek en verwerking van eendenkroos en wil je meer gedetailleerde informatie? Neem dan contact met ons op via Reindert Devlamnynck.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.