
De verwerkingsmogelijkheden van geoogst eendenkroos

Reindert Devlamynck
Om vers eendenkroos makkelijker te bewaren en transporteren, bestaan verschillende verwerkingstechnieken. We lijsten ze even voor je op.
-
Vers eendenkroos
Na het oogsten heb je vers eendenkroos. Afhankelijk van de kweekomstandigheden en de kwaliteit is dit geschikt als groente voor de versmarkt of de culinaire sector, of gebruik je het direct voor het voederen van dieren. Hier is een toepassing binnen de drie dagen wel noodzakelijk, wat een logistieke uitdaging kan vormen.
-
Drogen
Een eenvoudige methode om zowel de eiwitconcentratie als de stabiliteit te verhogen is drogen. Via heteluchtovens of via de iets innovatievere microgolfovens. Luchtdrogen lijkt in eerste instantie niet haalbaar in een Europees klimaat.
-
Eiwitextractie
Door eerst de structuur van de plant kapot te maken en deze te persen, ontstaan een perssap en een vezelfractie. Via warmte of verzuring haal je uit het perssap een eiwitconcentraat, dat vervolgens al dan niet wordt ingedroogd. Er bestaan groene en ontkleurde varianten. Die laatste zijn vaak meer gewenst in de productontwikkeling.
-
Inkuilen
Door het gewas op het bedrijf in te kuilen, verhoog je ook de stabiliteit. Gelijkaardig aan gras bevat eendenkroos wel een hoog watergehalte. Onderzoek om de stabiliteit te verder te verbeteren loopt momenteel nog altijd. Dit kan mogelijks via een eenvoudige stabilisatiemethode.
Overwegingen
Het droogproces en de eiwitextractie vragen extra energie en investeringen. In eerste instantie geen ideaal procedé dus voor voedertoepassingen, die vaak een lagere verkoopsprijs hebben. Al biedt het ook mogelijkheden. Bij eiwitextractie kan de vezelrijke perskoek, die overblijft, nog ingang maken in de voederindustrie of worden er nog waardevolle componenten uitgehaald.