Landschappelijk integratieplan
Wat is het, waaruit bestaat het en waarom is het verplicht?
Wat is een landschappelijk integratieplan?
Een landschappelijk integratieplan maakt duidelijk aan de vergunningverlener hoe jij je landbouwbedrijf zal integreren in het landschap. De combinatie van bestaande en nieuwe beplanting zorgt dat het bedrijf landschappelijk aansluit op de omgeving. Het dossier, bestaande uit een motivatie en bijhorend plan, is jouw houvast om bedrijfsbeplanting te realiseren.
- Op het plan staan alle aanwezige gebouwen en de bestaande beplanting, eventueel aangevuld met nieuwe beplanting. Ook de soorten die je zal aanplanten zijn vermeld, samen met hun omvang en het onderhoud.
- Even belangrijk is een motivatie die de gemaakte keuzes beschrijft rekening houdend met het omliggende landschap, de bedrijfsfunctionaliteit en staltechnische aspecten. De motivatie vertelt de vergunningsverlener hoe de gemaakte keuzes tot stand kwamen.
Wanneer heb je een landschappelijk integratieplan nodig?
Een landschappelijk integratieplan is een onderdeel van de vergunningsaanvraag. Zo moeten klasse 1-bedrijven altijd een landschappelijk integratieplan met bijhorende motivatie aanleveren. Maar ook bij klasse 2-bedrijven wordt een landschappelijk integratieplan steeds vaker gevraagd. In 2021 werd de dossiersamenstelling voor klasse 1-bedrijven aangepast. Dit schema toont welke dossiersamenstelling bij jou van toepassing is.
Waarom is een landschappelijk integratieplan verplicht?
Met landschappelijke beplanting op en rondom het volledige landbouwbedrijf bereik je een optimale visuele integratie van je landbouwbedrijf in de omgeving. Die landschappelijke integratie wint aan belang, want een geïntegreerd bedrijf zorgt voor meer biodiversiteit, een beter klimaat en een sterkere boer-burgerrelatie. Net daarom besteden vergunningverlenende overheden meer aandacht aan landschappelijke integratie. Meer nog, een correcte uitvoering na het voltooien van de bouwwerken is verplicht. Zo houden overheden de ontwikkeling van hedendaagse landbouwbedrijven in agrarisch gebied landschappelijk aanvaardbaar. Met jouw landschappelijke integratie draag je dus bij aan het draagvlak voor landbouw.