Bedrijfsontwikkeling plan

Landschappelijk integratieplan

Wat is het, waaruit bestaat het en waarom is het verplicht?

Via landschappelijke integratie gaat je bedrijf op in het omliggende landschap. Een landschappelijk integratieplan toont aan hoe jij jouw bedrijf landschappelijk integreert met behulp van beplanting rondom je bedrijf. Streekeigen natuurlijke beplanting voorzien is meestal een verplichte voorwaarde in je omgevingsvergunning.

Wat is een landschappelijk integratieplan?

Een landschappelijk integratieplan maakt duidelijk aan de vergunningverlener hoe jij je landbouwbedrijf zal integreren in het landschap. De combinatie van bestaande en nieuwe beplanting zorgt dat het bedrijf landschappelijk aansluit op de omgeving. Het dossier, bestaande uit een motivatie en bijhorend plan, is jouw houvast om bedrijfsbeplanting te realiseren.

 • Op het plan staan alle aanwezige gebouwen en de bestaande beplanting, eventueel aangevuld met nieuwe beplanting. Ook de soorten die je zal aanplanten zijn vermeld, samen met hun omvang en het onderhoud.
 • Even belangrijk is een motivatie die de gemaakte keuzes beschrijft rekening houdend met het omliggende landschap, de bedrijfsfunctionaliteit en staltechnische aspecten. De motivatie vertelt de vergunningsverlener hoe de gemaakte keuzes tot stand kwamen.
landschappelijk integratieplan

Wanneer heb je een landschappelijk integratieplan nodig?

Een landschappelijk integratieplan is een onderdeel van de vergunningsaanvraag. Zo moeten klasse 1-bedrijven altijd een landschappelijk integratieplan met bijhorende motivatie aanleveren. Maar ook bij klasse 2-bedrijven wordt een landschappelijk integratieplan steeds vaker gevraagd. In 2021 werd de dossiersamenstelling voor klasse 1-bedrijven aangepast. Dit schema toont welke dossiersamenstelling bij jou van toepassing is.

Waarom is een landschappelijk integratieplan verplicht?

Met landschappelijke beplanting op en rondom het volledige landbouwbedrijf bereik je een optimale visuele integratie van je landbouwbedrijf in de omgeving. Die landschappelijke integratie wint aan belang, want een geïntegreerd bedrijf zorgt voor meer biodiversiteit, een beter klimaat en een sterkere boer-burgerrelatie. Net daarom besteden vergunningverlenende overheden meer aandacht aan landschappelijke integratie. Meer nog, een correcte uitvoering na het voltooien van de bouwwerken is verplicht. Zo houden overheden de ontwikkeling van hedendaagse landbouwbedrijven in agrarisch gebied landschappelijk aanvaardbaar. Met jouw landschappelijke integratie draag je dus bij aan het draagvlak voor landbouw.

Inagro maakt jouw landschappelijk integratieplan op

Wil je een landschappelijk integratieplan opmaken, al dan niet in het kader van een vergunningsaanvraag? Onze adviseurs staan voor je klaar. We bieden advies én in overleg met jou maken we een plan op.

Andere interessante pagina's

Op zoek naar meer details en inspiratie? Verken volgende webpagina's.
 • Landschappelijke integratie

  Via landschappelijke integratie gaat je bedrijf op in het landschap. Maar wat is landschappelijke integratie precies? En waarom en hoe pas je het toe?

 • Handvaten voor landschappelijke integratie

  Landschappelijke beplanting beoogt een optimale visuele integratie van het bedrijf in de omgeving. Met het oog op een goed en duurzaam integratieplan zijn deze basisprincipes van belang.

 • Dossiersamenstelling bedrijfsintegratie

  Sinds midden 2021 is de dossiersamenstelling bij bepaalde aanvragen voor een omgevingsvergunning aangepast. Bekijk hoe je dossier samengesteld moet zijn.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.