
Handvaten voor landschappelijke integratie

Landschappelijke beplanting, weergegeven op een integratieplan, beoogt een optimale visuele integratie van het bedrijf in de omgeving. Ze verlegt het accent van de bedrijfsgebouwen naar de landschappelijke beplanting en het landschap. Als aanvullende functie vormen de groenelementen ecologische stapstenen doorheen het landschap. Met het oog op een goed en duurzaam integratieplan zijn volgende basisprincipes van belang.
Gebruik streekeigen natuurlijke beplanting
Streef naar een sterk passende integratie van het landbouwbedrijf. Maak daarvoor gebruik van streekeigen natuurlijke beplanting die je rondom het bedrijf aanplant. Door streekeigen kenmerken van het gebied te versterken speel je in op het omliggende landschap en de bestaande houtige landschapselementen. Ideaal is een combinatie van inheemse, streekeigen struiken en bomen die traditioneel in de regio voorkomen. Ritmische wisselwerking tussen hoge en lage beplanting verlegt het accent van de bedrijfsgebouwen naar de beplanting en het landschap. Als aanvullende functie kunnen de groenelementen ecologische stapstenen doorheen het landschap vormen.
Creëer eenheid: integreren is niet camoufleren
Gebruik landschappelijke beplanting die het volledige bedrijf integreert in het landschap door landschappelijke zichten te creëren, te breken en het accent te verleggen naar de beplanting zonder het bedrijf te camoufleren. Speel daarbij in op de sterktes en zwaktes van de architectuur van de agrarische gebouwen. Architecturaal sterke elementen kan je eenvoudig breken met groene elementen. Zo onttrek je een minder mooi ogende muur bijvoorbeeld aan het zicht.
Herwaardeer bestaande elementen
Speel in op de (her)ontwikkeling van landschappelijke structuren die al aanwezig zijn op het landbouwbedrijf, zoals beken, beplanting langs perceelsgrenzen en oude boomgaarden zonder de functionaliteit van het bedrijf te hinderen. Zie je niet meteen hoe dat kan? Schakel onze adviesdienst bedrijfsontwikkeling in!
Houd rekening met de activiteiten
Houd rekening met de bedrijfsgebonden activiteiten en landbouwkundige aspecten. Zo kan beplanting langs akkerranden waardevermindering van de geteelde gewassen veroorzaken door schaduw en bladval. Staat de beplanting te dicht bij stallen of serres, dan kan ze de lichtinval en luchtcirculatie hinderen.
Denk aan de toekomst
Stel een duurzaam integratieplan op dat indien mogelijk ook toekomstige bedrijfsplannen meeneemt. Zo moet er geen beplanting verdwijnen bij bedrijfsuitbreidingen in de nabije toekomst. Vergeet ook niet dat ook de erfordening en architectuur een belangrijke rol spelen in de landschappelijke integratie van jouw bedrijf. Hulp nodig? Schakel onze adviesdienst bedrijfsontwikkeling in!
Hoe ziet een geïntegreerd bedrijf eruit?
Ontdek de impact van beplanting in onze nieuwe fotobrochure. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en leer meer over de principes die we toepassen om bedrijven in het landschap te integreren. Deze brochure is een waardevolle bron van inspiratie voor plattelandsbewoners en een handig hulpmiddel om jouw omgeving te beoordelen.
Advies inwinnen? We staan voor je klaar!
Deze informatie werd samengebracht in het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk, een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.