landschappelijke integratie met knotbomen

Opmaak van landschappelijk integratieplan

Een landschappelijk integratieplan is niet alleen een verplichte voorwaarde bij een omgevingsvergunning, het is ook de opstap naar een betere boer-burgerrelatie. Inagro is jouw rechterhand voor advies en opmaak van een landschappelijk integratieplan.

Inagro maakt jouw landschappelijk integratieplan op

Inagro maakt jouw landschappelijk integratieplan op, al dan niet in het kader van een vergunningsaanvraag. Dit gebeurt altijd vanuit jouw specifieke bedrijfssituatie, -voering en het omringende landschap. Het afgewerkte plan kan je verwachten 3 à 4 weken na het bezorgen van alle nodige informatie.

Aanpak: 

 • Doe een aanvraag via bedrijfsintegratie@inagro.be en bezorg alle gevraagde informatie.  
 • Tijdens een bedrijfsbezoek overlopen we de mogelijkheden om jouw bedrijf te integreren in het omringende landschap. Naast de bouwtechnische en functionele vereisten van het bedrijf (bvb. looplijnen, ventilatie, … ) bekijken we ook de plantenkeuze en het nodige beheer. 
 • Na het bedrijfsbezoek stelt Inagro het landschappelijk integratieplan met bijbehorende motivatie op. Hierbij vermelden we ook de plantenkeuze en het nodige beheer.  
 • 3 à 4 weken na het aanleveren van de nodige informatie bezorgt Inagro het afgewerkte dossier zowel aan jou als aan jouw architect en/ of studiebureau. 

Sta je nog in de droomfase van bedrijfsveranderingen? Dan adviseren we je graag vanaf het begin. Dit zowel op gebied van inplanting van gebouwen, materiaalkeuze,… . De vergunningverlener houdt ook rekening met deze aspecten.
 

Welke informatie heeft Inagro nodig om jouw dossier op te starten?  

 • Een DWG en PDF-versie van de definitieve plannen van jouw architect/studiebureau. 
 • Jouw gegevens: naam, bedrijfsnaam, woonplaats, bouwplaats, telefoonnummer, mail, … 
 • Korte omschrijving van de aanvraag. 
 • Beplantingsplan en extra voorwaarden m.b.t. beplanting van een voorgaande vergunning (indien van toepassing). 
 • RUP- en/of MER-voorwaarden (indien van toepassing). 

Wat is een landschappelijk integratieplan?

Een landschappelijk integratieplan maakt duidelijk aan de vergunningverlener hoe jij je bedrijf landschappelijk zal integreren. Op dit plan staat alle aanwezige bebouwing, beplanting, aanvullend met (eventuele) nieuwe beplanting. Je heeft aan welke soorten je zal gebruiken, hoe je deze onderhoudt en hoe groot ze uiteindelijk worden.  De combinatie van bestaande en nieuwe beplanting zorgt dat het bedrijf landschappelijk aansluit op de omgeving. 

Even belangrijk is een motivatie die de gemaakte keuzes beschrijft, rekening houdend met bedrijfsfunctionaliteit, staltechnische aspecten en zeker het omliggende landschap. Op deze manier weet de vergunningsverlener hoe jij tot je finaal plan kwam. 

landschappelijk integratieplan

Wanneer heb je een landschappelijk integratieplan nodig?

​Een landschappelijk integratieplan is een onderdeel van de vergunningsaanvraag. Zo moeten klasse 1 bedrijven altijd een landschappelijk integratieplan met bijhorende motivatie aanleveren. Maar ook bij klasse 2 bedrijven wordt een landschappelijk integratieplan steeds vaker gevraagd. Recent werd de dossiersamenstelling voor klasse 1 bedrijven aangepast. Het onderstaand schema toont welke dossiersamenstelling bij jou van toepassing is.

Is een landschappelijk integratieplan gratis? 

 • Standaard is het opmaken van een landschappelijk integratieplan plan door Inagro gratis. 
 • Vraagt de vergunningsverlener aanvullende schetsen of 3D-dimensioneringen, dan rekent Inagro 260 euro (excl. BTW) voor het opmaken van jouw landschappelijk integratieplan.  
 • Het bovenstaand schema toont wanneer aanvullende schetsen of 3D-dimensioneringen nodig zijn: 

Advies aanvragen

Vraag hier je landschappelijke integratieplan aan.
Een adviseur contacteert je voor een afspraak.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.