Voorbeeld agrarische architectuur

Architectuur van bedrijfsgebouwen

Verschillende factoren bepalen de uitwerking van een nieuw gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de functionele inplanting en de esthetiek. Aandacht besteden aan de esthetiek bevordert de integratie van het bedrijf in het landschap.

De grootschaligheid en saaiheid van bedrijfsgebouwen doorbreken draagt bij aan de integratie van je landbouwbedrijf in de omgeving. Eenvoudige ingrepen in de vormgeving van gebouwen leiden vaak tot een optische verkleining van het bouwvolume. De toepassing ervan verschilt uiteraard van bedrijf tot bedrijf en is afhankelijk van de functies van de gebouwen. We doen alvast enkele suggesties.

Verspringende daklijn

Doorbreek een lang gebouw door de daklijn te laten verspringen.

verspringende daklijn

Asymmetrie

Maak je zijgevel asymmetrisch. Verschuif de nok van het dak uit het midden van de zijgevel en maak de zijde naar het open landschap zo laag mogelijk.

asymmetrische zijgevel

Dakhelling en gevellijn

Gebruik een gelijke dakhelling in de verschillende gebouwen om de rust te behouden. Doorbreek de eentonigheid door de gevellijn te laten verspringen.

Voorbeeld dakhelling agrarische architectuur

Materiaalkeuze

Gebruik twee verschillende materialen in de gevel om de grootte van het gebouw te doorbreken. Kies voor donkere materialen bovenaan en lichte materialen onderaan om het gebouw optisch te verkleinen.

verschillende gevelmaterialen

Kleurkeuze

Een donkere dakstructuur zorgt voor een optische verkleining van het bouwvolume. Een gelijke kleur op de verschillende daken en gevels brengt rust en zorgt voor eenheid.

gebruik van kleuren in daken en gevels

Inagro denkt met je mee!

Wist je dat Inagro gratis trajectbegeleiding aanbiedt voor jouw vergunningsdossier? We geven aan wat wel en wat niet mag en geven een overzicht van de noodzakelijke elementen in de vergunningsaanvraag. Vraag een gratis advies bedrijfsontwikkeling aan en een adviseur plaatst je bouwplannen op korte termijn in een langetermijnstrategie.

Interessante publicaties en pagina's

Op zoek naar meer details en inspiratie? Verken volgende brochures en webpagina's.
 • Brochure Bedrijfsintegratie

  Talrijke foto’s illustreren hoe bedrijfsintegratie via agrarische architectuur en beplanting mogelijk is zonder afbreuk te doen een efficiënte bedrijfsvoering.

 • Toekomstgerichte bedrijfsontwikkeling

  Bedrijfskeuzes die je op korte termijn maakt, bepalen wat op lange termijn wel of niet kan. Onze tips helpen je met kennis van zaken te plannen.

 • Landschappelijke integratie

  Via landschappelijke integratie gaat je bedrijf op in het landschap. Maar wat is landschappelijke integratie precies? En waarom en hoe pas je het toe?

 • Brochure Agrarische architectuur

  Deze brochure van ILVO is een leidraad voor jouw agrarische architectuur. Ze beschrijft kwaliteitsvolle agrarische architectuur voor land- en tuinbouwbedrijven.

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.