Samenwerking tussen boer en imker
Op zoek naar een bestuivingsimker uit je buurt?
Ben je op zoek naar een bestuivingsimker? Wacht vooral niet te lang en zet tijdig de stap. Inagro kan je helpen een imker uit je buurt te vinden!
Goede afspraken maken goede vrienden, enkele belangrijke tips
- 1. Maak VOORAF onderlinge afspraken met je imker over ...
- de manier van communiceren en samenwerken;
- waar de bijenkasten mogen staan;
- de gewasbescherming op je perceel.
- 2. Ook TIJDENS de samenwerking blijven afspraken over gewasbescherming cruciaal.
1. Maak VOORAF afspraken over de manier van communiceren en samenwerken
- Bespreek hoe en wanneer jullie onderling zullen communiceren. Bijvoorbeeld wanneer je de imker zult inlichten over het waar en hoe je gewasbescherming zult inzetten. Of wanneer de imker je best informeert als de kasten moeten geïnspecteerd worden.
- Communiceer ook over behandelingen die plaatsvinden vóór de kasten op je veld komen te staan.
- Wissel de contactgegevens uit. Maak dat jij de imker vlot kan bereiken, maar dat ook de imker jou vlot kan bereiken.
- Maak afspraken over hoe vaak de imker de bijenkasten kan komen inspecteren en of je hiervan op voorhand op de hoogte wil gebracht worden.
Waar de bijenkasten mogen staan
Maak op voorhand afspraken waar de bijenkasten het best opgesteld worden zodat die jou niet in de weg staan bij de teelthandelingen, maar ook vlot toegankelijk zijn voor de imker.
Hoewel honingbijen veel verder kunnen vliegen is de meest rendabele vliegafstand ongeveer 200 meter. Bijvoorbeeld, als in de voormiddag de eerste courgettebloemen open gaan is het meestal nog te koud om verder te vliegen. Hou hiermee rekening bij het zoeken naar een geschikte standplaats voor de bijenkasten.
De gewasbescherming op je perceel
Bespreek het bespuitingsregime vooraf met de teler en maak de nodige afspraken. Met wat kleine ingrepen zoals het tijdelijk sluiten van de bijenkasten net voor de bespuiting kunnen heel wat frustraties verholpen worden.
Voor een goede lange termijn samenwerking tussen teler en imker is vaak niet zoveel nodig. Belangrijk is op voorhand goede afspraken te maken. Zeker wanneer en hoe gewasbescherming toegepast wordt moet bespreekbaar zijn.
Tom Debou
Imker en teeltbegeleider - Dobbels-Pollet NV
2. OOK TIJDENS de samenwerking blijven goede afspraken over gewasbescherming cruciaal
Tijdens de bloei wordt bij voorkeur niet meer behandeld met gewasbeschermingsmiddelen die slecht zijn voor bijen. De dienst 'Waarnemingen en Waarschuwingen' van Inagro helpen je minder te moeten spuiten. Wat niet alleen je portemonnee, maar ook de bijen ten goede komt.
Als behandelen nodig is zijn volgende zaken van belang:
- Tijdstip van behandeling: Hanteer als vuistregel je teelt te behandelen twee uur voor zonsopgang of na 18 u. Goed voor de bijen en beter voor je teelt! De meeste teelten verbranden immers bij het sproeien als er erg zonnig is.
- Controleer het product op toxiciteit voor bijen.
- Ga op zoek naar een selectief gewasbeschermingsmiddel die geen impact heeft op bijen en pas hierbij de principes van de geïntegreerde bestrijding zo goed mogelijk toe (IPM-richtlijnen).
- Wees extra aandachtig bij gebruik van insecticiden.
- Pas de instructies van de fabrikant correct toe: zo kan je met het juiste toepassingstijdstip, de correcte dosis en bespuitingsmethode heel wat schade voorkomen.
- Dek de bijenkasten af tijdens de behandeling.
- Vermijd drift door het gebruik van drift reducerende technieken en voer de bespuiting uit als er weinig tot geen wind is.
- Als je zeker wil spelen, geef je best op voorhand een seintje aan je imker. Zo nodig kan de imker de avond ervoor zijn bijenkasten sluiten. Wanneer na ongeveer 24 uur de toxische stof door de plant opgenomen is, kan de bijenkast terug open gezet worden.
Breng de imker tijdig op de hoogte van het begin van het bloeistadium van je gewas. Zo kan optimale bestuiving gegarandeerd worden en kunnen de bijen maximaal profiteren van de volledige bloeiperiode van het gewas.
Ruben Mistiaen
Expert agromilieu