Hop_adobeStock.jpeg

Rijpheidsanalyse hop

De timing van hopoogst is cruciaal voor de hopkwaliteit. Je kan bij het labo van Inagro terecht voor een rijpheidsanalyse.

Bij een te vroege oogst is de opbrengst niet optimaal, bij een te late oogst vermindert de hopkwaliteit. Een rijpheidsanalyse is daarom zeer nuttig.

Vanaf half augustus neemt Inagro twee keer per week stalen op percelen in de regio Poperinge. Via een rijpheidsanalyse kunnen we het ideale pluktijdstip inschatten. De staalafnames gebeuren bij verschillende variëteiten. De resultaten van deze analyses staan in onze gratis Hopberichten.

Wat bepaalt de rijpheid?

Bij een rijpheidsanalyse onderzoeken we deze drie parameters.

 

Alfagehalte

Het gehalte alfazuren is erg afhankelijk van de hopvariëteit. Daarnaast is er ook een belangrijke jaarinvloed. Naargelang de groeiomstandigheden van die regio en/of dat jaar, kan het gehalte hopzuren binnen eenzelfde variëteit een aantal procenten schommelen. Tijdens de afrijping van de hop neemt het alfagehalte toe tot een maximum. Na een aantal dagen zal het alfagehalte vervolgens dalen. 

Totale hopoliegehalte

Ook het totale hopoliegehalte is erg afhankelijk van de hopvariëteit. Daarnaast is er ook een belangrijke jaarinvloed. Naargelang de groeiomstandigheden van die regio en/of dat jaar, kan het totale hopoliegehalte binnen eenzelfde variëteit schommelen. Tijdens de afrijping van de hop stijgt het hopoliegehalte. Het hopoliegehalte blijft langer stijgen dan het alfagehalte. 

Droge stof gehalte

Het droge stof gehalte kan ook een indicatie zijn voor de rijpheid van de hop. Echter, de weersomstandigheden tijdens het nemen van het staal spelen wel een rol. Zo kunnen regenachtige weersomstandigheden het droge stof gehalte beïnvloeden, wat het moeilijk maakt het ideale oogsttijdstip enkel op basis van het droge stof gehalte te bepalen. In de belangrijkste hopregio's vindt de hopoogst meestal plaats bij hopbellen die een droge stof gehalte hebben tussen 21 en 24%. Het droge stof gehalte is echter ook rasgebonden en afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Rijpheidsanalyses per hopvariëteit

Inagro volgt al vele jaren de rijpheid van de belangrijkste hopvariëteiten. Via grafieken tonen we de rijpheidsevolutie van de voorbije jaren.
  • Goldings

    Goldings is een aromavariëteit met een typisch Engels aroma. De evolutie van het alfagehalte en het totale hopoliegehalte tijdens de afrijping van deze hop de voorbije jaren (regio Poperinge) zie je in onderstaande grafieken. 

    Evolutie alfagehalte

    Evolutie totale hopoliegehalte

  • Cascade

    Cascade is een van oorsprong Amerikaanse aromavariëteit. De evolutie van het alfagehalte en het totale hopoliegehalte tijdens de afrijping van deze hop de voorbije jaren (regio Poperinge) zie je in onderstaande grafieken. 

    Evolutie alfagehalte

    Evolutie totale hopoliegehalte

  • Challenger

    Challenger is een Engelse dubbeldoelvariëteit. Dit is een hopsoort met een hoge bitterheid én een aangenaam aroma. De evolutie van het alfagehalte en het totale hopoliegehalte tijdens de afrijping van deze hop de voorbije jaren (regio Poperinge) is te zien in onderstaande grafieken. 

    Evolutie alfagehalte

    Evolutie totale hopoliegehalte

  • Target

    Wye Target, of kortweg Target, is een Engelse bitterhop. De evolutie van het alfagehalte en het totale hopoliegehalte tijdens de afrijping van deze hop de voorbije jaren (regio Poperinge) zie je in onderstaande grafieken. 

    Evolutie alfagehalte

    Evolutie totale hopoliegehalte

  • Magnum

    Hallertau Magnum, of kortweg Magnum, is een Duitse bitterhop. De evolutie van het alfagehalte en het totale hopoliegehalte tijdens de afrijping van deze hop de voorbije jaren (regio Poperinge) zie je in onderstaande grafieken. 

    Evolutie alfagehalte

    Evolutie totale hopoliegehalte

Meer info

Heb je nog vragen over hopanalyses?

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.