
Interpretatie van een hopkwaliteitsanalyse

Je liet een hopkwaliteitsanalyse uitvoeren, maar weet niet hoe het rapport te interpreteren? Inagro analyseerde de voorbije jaren een zestigtal hopvariëteiten. Op deze pagina vind je grafieken die de historische resultaten en streefwaarden van vijf belangrijke hopvariëteiten weergeven. Dit kan je helpen bij de interpretatie van je eigen analyserapport.
Ben je geïnteresseerd in de resultaten van andere hopsoorten? Neem dan contact op met het labo van Inagro.
Resultaten en streefwaarden per hopvariëteit
-
Golding
Herkomst
In Engeland wordt het verkocht als East- Kent of Kent Golding, afhankelijk van de regio waar het geteeld wordt.
Brouweigenschappen
Typisch Engels aroma. Deze hop wordt gebruikt voor ketelhoppen en drooghoppen van de traditionele bieren. Golding wordt ook gebruikt bij het drooghoppen van pils, als een delicaat aroma vereist is.
Kwaliteit
- Lupuline: behoorlijke kleine hoeveelheden, licht gele kleur
- Aroma: bloemig en citrusachtig
Streefwaarden
- Alfa -zuren: 4,0 - 6,0%
- Beta- zuren: 2,0 – 3,0%
- Oliegehalte: 0,7 - 1,0 ml/100g
Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.
-
Cascade
Herkomst
USA, Oregon State University
Brouweigenschappen
Aromahop met goed uitgebalanceerd bitter-potentieel. Goed geschikt voor drooghoppen.
Kwaliteit
- Lupuline: gemiddelde hoeveelheden, gele kleur
- Aroma: citrusachtig, bloemachtig en kruidig
Streefwaarden
- Alfa-zuren: 4,5 - 7,0%
- Beta-zuren: 4,5 - 7,0%
- Oliegehalte: 0,8 - 1,5 ml/100g
Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.
-
Challenger
Herkomst
Engeland, Wye College
Brouweigenschappen
Een fruitig, mild aroma met kruidige ondertonen. Dit maakt dat het een veelzijdige ketelhop is voor allerlei bieren.
Kwaliteit
- Lupuline: middelmatige tot overvloedig aanwezig, medio gele kleur
- Aroma: fijn, nogal kruidig en fruitig
Streefwaarden
- Alfa-zuren: 6,5 - 8,5%
- Beta-zuren: 3,3 - 6,2%
- Oliegehalte: 1,2 - 2,2 ml/100g
Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.
-
Target
Herkomst
Engeland, Wye College
Brouweigenschappen
Sterk, typisch Engelse geur en smaak met hoge bitterwaarde en een heel goede stabiliteit. Geschikt voor alle biertypes. Het hoge alfazuurgehalte maakt het economisch in het gebruik en het heeft ook een zeer aangenaam aroma.
Kwaliteit
- Lupuline: overvloedig aanwezig, middelmatige gele kleur
- Aroma: mild en kruidig, vrij intens
Streefwaarden
- Alfa-zuren: 9,5 - 12,5%
- Beta-zuren: 4,3 - 5,7%
- Oliegehalte: 1,2 - 1,4 ml/100g
Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.
-
Magnum
Herkomst
Duitsland, Hüll
Brouweigenschappen
Geen echt uniek aromakarakter, wordt vooral gebruikt voor zijn bittereigenschappen.
Kwaliteit
- Lupuline: overvloedig aanwezig
- Aroma: toetsen van appel en peper
Streefwaarden
- Alfa-zuren: 11,0 - 16,0%
- Beta-zuren: 5,0 - 7,0%
- Oliegehalte: 1,6 - 2,6 ml/100g
Op de grafieken zie je ook de historische data om je data te vergelijken met voorgaande jaren.