Mengsels van circulaire meststoffen in het veld: hoe doen ze het?
De voorbije jaren hebben we meerdere vergelijkende veldproeven uitgevoerd met circulaire meststoffen, waarbij zowel de performantie als de milieu-impact werden onderzocht. Alleen gaf de landbouwsector soms als feedback dat de nutriënteninhoud van deze meststoffen te laag was. Om de meststoffen beter af te stemmen op de wensen en noden van de landbouwer en de regio, hebben we dit jaar een nieuwe veldproef gestart. Deze proef gaat combinaties van circulaire meststoffen vergelijken met de conventionele bemestingspraktijken, alsook de combinatie van circulaire meststoffen met zeolieten.
Resultaten eerdere proeven
Circulaire meststoffen, al dan niet afkomstig uit mest, ondergingen een behandeling waardoor hun bemestingswaarde stijgt. Als dergelijke producten hun ingang willen vinden in de sector, is het belangrijk dat ze een hoge agronomische én milieukundige efficiëntie hebben. Via heel wat diverse veldproeven heeft Inagro reeds heel wat expertise opgebouwd op dat vlak.
In het algemeen lagen de resultaten in de verschillende teelten en onder wisselende verkeersomstandigheden in dezelfde lijn. Hoewel in sommige teelten, zoals gras, kunstmest het nog net dat tikkeltje beter doet, presteerden in vele andere omstandigheden circulaire meststoffen net zo goed als kunstmest. Naar opbrengst en nitraatresidu kunnen enkele circulaire meststoffen dus perfect kunstmest vervangen.
Ook al zijn er kunstmestvervangende circulaire meststoffen met waardevolle eigenschappen, varieert de stikstofinhoud van sommige van deze producten tussen 2 - 15% N. Daarom kwam uit de sector soms de vraag of deze concentratie niet omhoog kon. Door circulaire meststoffen te mengen, proberen we niet alleen de stikstofinhoud omhoog te krikken, maar ook de nutriëntenverhoudingen (NPK) beter af te stellen op het gewas.
Huidige proefopzet mengsels circulaire meststoffen
Wanneer circulaire meststoffen gemengd worden, dient dit in de juiste verhoudingen te gebeuren, en mag het resulterende mengsel geen gevaar voor de mens vormen. Daarom werd op basis van de aparte productanalyses en de gewasbehoeften, in geval van onze veldproef voor aardappelen, de meest ideale mengsels samengesteld. Deze mengsels werden in eerste instantie op laboschaal onderzocht op mogelijke bezinking en vervluchtiging.
De drie mengsels bestaan uit de volgende circulaire meststoffen:
- Varkensurine (bron van N) + mineralenconcentraat (NK)
- Dunne fractie van varkensmest (bron van N) + mineralenconcentraat (NK)
- Ammoniumsulfaat (bron van N en S) + mineralenconcentraat (NK)
Naast deze mengsels wordt ook ammoniumsulfaat gemengd met zeoliet vergeleken met de toepassing van puur ammoniumsulfaat, en uiteraard ook met een conventionele bemesting en een onbemeste referentie. Zeolieten voorkomen niet alleen de uitspoeling van nutriënten, maar verbeteren ook het vermogen van de bodem om voedingsstoffen uit zowel organische mest als kunstmest op te nemen.
Het doel van deze veldproef is opnieuw het onderzoeken van mogelijke verschillen in opbrengst en nitraatresidu, maar ook de ervaring met het toepassen van dergelijke mengsels. Deze resultaten kunnen duidelijk maken of er toekomst zit in het mengen van circulaire meststoffen en of ze een oplossing kunnen bieden voor de lagere nutriënteninhoud in vergelijking met kunstmest. De resultaten kunnen ook helpen om, indien nodig, de overheid te overtuigen van eventuele noodzakelijke aanpassingen aan de huidige mestwetgeving.
Meer info?
- Interreg NWE-project ReNu2Cycle
- Horizon Europe project FER-PLAY, dat subsidies ontvangt van de Europese Commissie binnen Horizon Europe in het kader van het programma: ''Voedsel, bio-economie, natuurlijke hulpbronnen, landbouw en milieu''. Subsidieovereenkomst ID: 101060426.
Volg dit project op de voet via LinkedIn, Twitter of YouTube. - Horizon Europe project WalNUT
- Demoproject Boost pocketvergisting en nabewerking. Dit project wordt gefinancierd met PDPO III-middelen. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.