Maak met subsidies optimaal gebruik van komend plantseizoen
Half november, zodra de bladeren van de bomen zijn gevallen, begint het ideale plantseizoen voor bomen en struiken met losse wortel. De vroege winter is de perfecte tijd om te planten, omdat de wortels zich tijdens de winter goed kunnen vastzetten. Zo krijgen de bomen en struiken een sterke start in het voorjaar. Wil je het plantseizoen optimaal benutten? Denk dan alvast na wat je wil aanplanten. Controleer of er in het verleden al een beplantingsplan is opgemaakt. Dit is de perfecte kans om dat (wettelijk bindende) plan af te werken zodat je het voorjaar met een gerust hart kan starten.
Subsidiestromen en beplanting
Investeren in een goed geïntegreerd landbouwbedrijf zorgt voor een mooiere werk- en leefomgeving voor jou. Tegelijk zorgt je landschappelijke beplanting voor een beter klimaat, meer biodiversiteit, een sterkere boer-burgerrelatie en een beter imago voor de sector. Maar aanplanten kost uiteraard geld. Gelukkig kan je rekenen op financiële steun via de provinciale plantgoedsubsidie of via de maatregel niet-productieve investeringen in het VLIF.
1. Plantgoedsubsidie provincie winter 2024-2025
Vanuit de provincie wordt de aanplant van bomen en struiken rond de bedrijfsgebouwen gestimuleerd door middel van deze aanplantsubsidie. Wil je een stuk haag of enkele hoogstambomen aanplanten, dan is deze subsidie interessant: met een minimum aan tijd en administratie krijg je een deel van je kosten terugbetaald. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:
- Enkel voor actieve West-Vlaamse land- en tuinbouwers
- Bewijs van aankoop bij West-Vlaamse plantenkweker: niet limitatieve lijst West-Vlaamse plantkwekers.pdf (inagro.be)
- Vast bedrag voor aankoop streekeigen bomen (25 euro/boom) en struiken (1 euro/plant)
- Minimum 100 euro, maximum 650 euro
- Niet in de tuinzone
- Niet voor hagen langs bedrijfsgebouwen
- Factuurdatum tussen 1 november en 1 maart
- Betalingsaanvraag uiterlijk 30 april indienen
2. VLIF, Niet-Productieve Investeringen (NPI’s)
In het VLIF is er een aparte subsidiëring voor niet-productieve investeringen (NPI). Beplantingen rond de hoeve en op omliggende percelen vallen daar ook onder. De subsidie dekt 100% van de aankoop en aanplant met het vastgelegde eenheidsbedrag als maximum of de goedkoopste van drie offertes van tuinaannemers. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:
- Voor actieve land- en tuinbouwers of een groep landbouwers
- Aanvragen in blokperiode vóór de start van de aanplantwerken
- Voor de post ‘landschappelijke integratie’ is het noodzakelijk om drie offertes bij tuinaannemers op te vragen.
- Factuur van aankoop en aanplant
- Verplicht inheemse, streekeigen bomen en struiken
- Verantwoordingsnota vereist bij landschappelijke beplanting
De uitbetaling vindt plaats nadat een dossierbehandelaar op jouw bedrijf is geweest. Dat bezoek vindt pas plaats nadat je de facturen hebt opgeladen op het e-loket.
Inagro kan je helpen met...
... je integratieplan
Misschien heb je geen integratieplan en wil je aan de slag om je bedrijf verder te integreren? Actieve land- en tuinbouwers kunnen bij ons terecht voor de opmaak van een plan. Heb je nog wat praktische vragen over de uitvoering van je integratieplan, dan helpen we je graag telefonisch of digitaal.
... je VLIF-aanvraag
We zijn ervan overtuigd dat de maatregel niet-productieve investeringen een grote financiële steun betekent voor de uitvoering van landschappelijke integratie. We helpen je dan ook graag om de juiste indienposten en aanvraagprocedure te bepalen. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om te weten welke beplanting onder welke indienpost valt en waar je je aanvraag precies moet indienen. Geen zorgen, vertrouw op onze expertise!
Wil je deze winter aanplanten met NPI-steun, dan moet je je subsidieaanvraag vóór 15 december indienen. We helpen je graag om de aanvraag samen, fysiek of online, in te dienen op een van deze invuldagen:
- Donderdag 28 november in de voor- of namiddag
- Maandag 2 december in de voor- of namiddag
- Woensdag 4 december in de voor- of namiddag
Vul onderstaand formulier in met de datum en het tijdstip van jouw voorkeur. Bij vragen over dit formulier kan je terecht bij bedrijfsintegratie@inagro.be of 051 27 33 95 (Wout Heusequin).
Resultaten in de praktijk
Benieuwd hoe beplanting het landschappelijke beeld van je bedrijfssite kan veranderen? Bekijk dan zeker onze online brochure! Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en ontdek hoe we bedrijven op een natuurlijke manier in het landschap laten opgaan. De brochure zit boordevol tips en inspiratie voor plattelandsbewoners en is een handig hulpmiddel om je eigen omgeving beter te beoordelen. Wil je liever een fysiek exemplaar in handen hebben? Vraag er eens naar bij je lokaal gemeentebestuur en blader er rustig doorheen!