Landschappelijke integratie inspirerende foto

Bedrijven in het landschap

Ben je landbouwer en wil je het effect van beplanting in de praktijk ontdekken? Of ben deskundige of ambtenaar en wil je je een beeld kunnen vormen van goede landschappelijke integratie? We inspireren je hoe landschappelijke integratie op een goede manier kan, met aandacht voor het landbouwbedrijf, het landschap, robuustheid en het onderhoud.

Wie woont en werkt op het platteland draagt verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het landschap te behouden. Meestal is de landschappelijke integratie van een bedrijf een voorwaarde in de omgevingsvergunning. Maar er is meer. Beplanting zorgt ook voor meer biodiversiteit, meer klimaatrobuustheid, een sterkere boer-burgerrelatie, behoud van cultuurhistorische landschappen en een positief imago.

Fotobrochure boordevol inspiratie

Onze fotobrochure is een ware inspiratiebron voor landschappelijke integratie met aandacht voor bedrijven en infrastructuur in het landschap. De brochure biedt handvaten om landschappelijke integratie te realiseren en te beoordelen. Ze omvat...

  • basisprincipes voor een geslaagde integratie.
  • inzicht in de uitstraling van soorten en typologieën beplanting.
  • inspirerende voorbeelden van geslaagde landschappelijke integratieprojecten.
Cover fotobrochure landschappelijke integratie in beeld

Individueel advies

Ben je een landbouwer die advies wil inroepen? Of ben je deskundige of ambtenaar die een land- of tuinbouwer wil doorverwijzen? Inagro begeleidt land- en tuinbouwers

  • bij hun bouw- en verbouwideeën, van droomfase tot ingediende vergunning
  • bij de ordening van hun bedrijf
  • bij de landschappelijke integratie van hun bedrijf, inclusief opmaak van een integratieplan met motivatie.

Daarnaast fungeren we als centraal aanspreekpunt voor vragen over fauna. Denk aan advies over preventieve en sensibiliserende acties voor schadesoorten, de beheermaatregelen en wetgeving rond schadesoorten en maatregelen om gewenste soorten aan te trekken.

Het PDPO-project Bedrijfsintegratie in praktijk is een hefboom naar meer realisaties van landschappelijke beplantingsplannen bij land- en tuinbouwbedrijven en een brede maatschappelijke dialoog over landschapskwaliteit. Lees meer op de projectpagina.
Met steun van het ELFPO, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Story logo's PDPO Bedrijfsintegratie in praktijk

Wekelijks onafhankelijk nieuws en persoonlijke uitnodigingen in je mailbox. Op jouw maat.