Kunstmestalternatieven uit de mestbewerking
De kunstmestprijzen stijgen en daardoor wordt ook de zoektocht naar kunstmestalternatieven belangrijker. Herwonnen meststoffen uit de mestbewerking kunnen hiervoor geschikt zijn. Via deze weg bieden we je graag een overzicht aan, volgens een onderscheiding tussen meststoffen die kunnen toegepast worden als kunstmest, als dierlijke mest of als andere mest.
Als kunstmest
Momenteel kan enkel spuiwater (ammoniumsulfaat) uit chemische luchtwassers toegepast worden als kunstmest in Vlaanderen. Spuiwater moet dan ook opgenomen worden in het kunstmestregister.
Meer info
Als dierlijke mest
Dunne fractie na scheiding
Dunne fractie van ruwe drijfmest of digestaat bevat hoofdzakelijk stikstof en kalium, terwijl de dikke fractie het fosfaat en organische stof bevat. De exacte samenstelling is afhankelijk van de inputstroom, de versheid van de mest, het type scheider, ... Lees ook meer over het gebruik en de samenstelling van dunne en dikke fractie in de literatuurstudie uit het Leader Haspengouw-project 'Dikke fractie als boost voor organische stof'.
Meer info
Over de toepassing van dunne fractie via B3W (zoek op 'dunne fractie')
Digestaat
Vergisting van o.a. dierlijke mest (al dan niet met andere nevenstromen) resulteert in dierlijk digestaat. Dit digestaat bestaat meestal meer minerale stikstof dan de ingaande stromen. Lees ook meer over het gebruik van digestaatproducten in de brochures 'Nutriëntenstromen bij kleinschalige vergisting' en 'Digestaatgebruik' van Nutricycle Vlaanderen.
Meer info
Afgeleid van de Code Goede Praktijk Digestaat
Urine na bronscheiding
Sommige ammoniakemissiearme stalsystemen scheiden de urine en faeces in de stal. Hierdoor worden ammoniakemissies van bij de bron geminimaliseerd. De urinefractie is een vloeibaar product met hoge N:P-verhouding. De dikke fractie kan dienen voor vergisting.
RENURE
De Europese Commissie voerde in 2019-2020 een studie over herwonnen meststoffen die op basis van enkele criteria het statuut 'RENURE' zouden krijgen en via enkele voorwaardes bovenop de Nitraatrichtlijn gebruikt zouden mogen worden:
- ammoniumzouten (-sulfaat en -nitraat) uit ammoniakstripping
- mineralenconcentraat uit membraanfiltratie
- dunne fractie van digestaat na doorgedreven scheiding
Meer info
- In dit Engelstalig informatiedocument die VCM bezorgde aan de Europese Commissie
- In de productfiches van het project Nitroman
- Via de veldproefresultaten van het project Nitroman
- Die volgt uit de Operationele Groep RENURE
Effluent
Het kaliumrijke effluent na biologische mestverwerking of ammoniakstripping kan via enkele voorwaardes en mits een attest 'meststof met lage stikstofinhoud' worden uitgereden in periodes waarin type 3 meststoffen normaliter niet zonder attest mogen worden toegepast.
Meer info
Als andere mest
Enkel herwonnen meststoffen afkomstig uit installaties die geen dierlijke mest gebruiken, worden als 'andere mest' beschouwd:
- digestaat (ruw, dunne fractie of dikke fractie) uit een vergister die enkel plantaardig materiaal vergist
- meststoffen afkomstig uit de verdere bewerking van plantaardig digestaat
- spuiwater van biologische luchtwassers
Meer infO
We verwijzen hiervoor nogmaals naar de brochure over digestaatgebruik van Nutricycle Vlaanderen, de Code Goede Praktijk Digestaat en de brochure 'Een luchtwasser, wat nu'.