Investeren in bodemkoolstof – Deel 6: Vergelijking van C-scan resultaten bij verschillende bedrijfstypes
De huidige klimaatveranderingen maken investeren in bodemorganische koolstof een interessante strategie om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Dit is een investering op lange termijn! Maar welke technieken passen nu het best binnen je bedrijf? Via de gratis bodemkoolstofscan (C-Scan) biedt Inagro je inzichten naar de toekomst toe.
De afgelopen weken hebben we de C-scan uitgevoerd op vier verschillende type bedrijven: een melkveebedrijf, een bedrijf met intensieve groenteteelt, een varkenshouderij en een akkerbouwbedrijf. Deze week gaan we dieper in op de verschillen tussen deze bedrijven en hun impact op de koolstofopslag in de bodem.
Hoe koolstof toevoegen aan de bodem
Koolstof in de bodem is geen statisch gegeven, het wordt jaarlijks afgebroken. Zonder aanvoer van nieuwe koolstof zal de bodemvoorraad afnemen, wat ten koste gaat van de vruchtbaarheid van de grond.
Een minimale aanvoer gelijk aan de jaarlijkse afbraak is noodzakelijk om de vruchtbaarheid te behouden. We kunnen koolstof op verschillende manieren aan de bodem toevoegen:
- bemesting
- gewassen
- groenbedekkers
1. Bemesting
De manier van bemesten hangt sterk af van het type bedrijf en meer bepaald met de dieren die eventueel worden gehouden. Bedrijven die geen dieren houden, kunnen makkelijker inzetten op het optimaliseren van koolstofaanvoer via organische mest, terwijl bedrijven die dieren houden eerst en vooral zullen werken met de dierlijke mest die voorhanden is.
dierlijke mest
Dierlijke mest speelt een belangrijke rol in de koolstofaanvoer. Op basis van de resultaten van onze C-scan op de voorbeeldbedrijven stellen we vast:
- Stalmest vs. drijfmest: Stalmest levert meer koolstof dan drijfmest.
- Rundermest vs. varkensmest: Rundermest levert meer koolstof dan varkensmest.
Vergelijking van koolstofaanvoer per 25 ton mest:
- Runderstalmest: 1,15 ton C/ha
- Runderdrijfmest: 0,38 ton C/ha
- Varkensdrijfmest (zeugen en biggen): 0,25 ton C/ha
compost
Naast de dierlijke mest kunnen we ook inzetten op compost. Er zijn verschillende soorten compost die kunnen worden aangewend:
- boerderijcompost
- GFT-compost
- groencompost
Bij de bodemkoolstofscan (C-scan) wordt vaak met groencompost gewerkt vanwege de gunstigere stikstof- en fosforinhoud van dit type compost.
Vergelijking van koolstofaanvoer mest tov groencompost, per 25 ton. De aanvoer bij compost ligt beduidend hoger dan bij mest.
- Groencompost: 2,75 ton C per 25 ton compost
- Runderstalmest: 1,15 ton C/ha
- Runderdrijfmest: 0,38 ton C/ha
- Varkensdrijfmest (zeugen en biggen): 0,25 ton C/ha
2. Teeltrotatie
Ook het type teelten speelt een belangrijke rol binnen de koolstofopbouw van een perceel. Zo zijn graangewassen en graslanden de grootste leverancier van koolstof. Bekijken we even de koolstofaanvoer van de teelten die in de voorbeeldbedrijven aan bod kwamen, dan zien we volgend verloop:
- Wintertarwe: 0,99 ton C/ha
- Snijmaïs: 0,47 ton C/ha
- Suikerbieten: 0,73 ton C/ha
- Prei: 0,38 ton C/ha
- Bloemkool: 0,47 ton C/ha
- Aardappelen: 0,40 ton C/ha
- Korrelmaïs: 1,19 ton C/ha
Teeltrotaties met graangewassen zullen dus sneller koolstof vastleggen dan rotaties zonder graangewassen.
3. Groenbedekkers
Het gebruik van groenbedekkers is afhankelijk van de teelt. Vroege zaai van groenbedekkers (augustus) biedt maximale koolstofopbouw, terwijl late zaai (oktober) een significant lager potentieel heeft.
- Vroege zaai (augustus): Maximale koolstofinput
- Gemiddelde zaai (september): 50-60% reductie van het potentieel
- Late zaai (oktober): 70-95% reductie van het potentieel
Technieken combineren levert grootste voordeel!
Hierboven bekeken we hoe bemesting, teeltrotatie en groenbedekkers een invloed hebben op het aanbrengen van koolstof in de bodem. De grootste winst valt echter te behalen door deze te gaan combineren en niet enkel in te zetten op één techniek. Bijvoorbeeld, het integreren van wintertarwe gecombineerd met een groenbedekker levert meer koolstofopbouw op dan enkel korrelmaïs te integreren, ondanks dat korrelmais als enkelvoudige techniek een grotere aanvoer van koolstof kent dan wintertarwe.
Concreet cijfervoorbeeld:
- Korrelmaïs: 1,19 ton C/ha
- Wintertarwe met groenbedekker (Japanse haver, gezaaid in september): 1,56 ton C/ha (0,99 ton C/ha + 0,57 ton C/ha)
Gratis C-Scan op maat van jouw bedrijf?
Werken aan je bodemorganische koolstof is een werk van lange adem. Maar ieder bedrijf is anders en heeft zijn eigen unieke manier van werken. Met de gratis C-scan wil Inagro je helpen om doordachte keuzes te maken voor de toekomst. We simuleren welke invloed toepassing van bepaalde technieken op lange termijn op jouw bedrijf zouden betekenen naar koolstofaanvoer.
Interesse in een duidelijker beeld en technieken die bij jouw een verandering teweeg kunnen brengen? Vraag je gratis bodemkoolstofscan aan! Met enkele gegevens van jouw bedrijf, kan je gratis een bodemkoolstofscan laten uitvoeren!