Inagro's vergister in een nieuw jasje!
Onze kleinschalige vergistingsinstallatie was toe aan een grondige renovatie! Na een publieke gunning onderging de pocketvergister een metamorfose. De vernieuwde installatie laat toe om innovatief onderzoek op vlak van vergisting, inclusief voor- en/of nabewerking, op pilootschaal uit te testen.
Wat voorafging
De opstart van onze biogasinstallatie dateert ondertussen al van 2007. Met het doel om de sector te kunnen informeren omtrent pocketvergisting en de techniek ook te kunnen demonstreren, werd een installatie geplaatst met een elektrisch vermogen van 31 kW, waarin verschillende soorten biomassastromen konden vergist worden in de reactor van 200 m³.
Gedurende veertien jaar produceerde deze pocketvergister door middel van een warmte-krachtkoppeling (WKK) energie in de vorm van elektriciteit en warmte. Jaarlijks werd er gemiddeld 62.500 m³ biogas geproduceerd. Met een 6000-tal draaiuren per jaar leverde dat
- 125 MWh bruto elektriciteit
- 185 MWh warmte.
Van deze elektriciteit werd 10-12% gebruikt voor de pumping en piping, het roerwerk en de reactor zelf. Netto was er jaarlijks nog ongeveer 115 MWh elektriciteit beschikbaar die zo goed als volledig werd gebruikt op het biologisch proefbedrijf en de afdelingen aquacultuur en insecten. Onbenutte elektriciteit boden we sinds begin 2021 ook aan via Bolt, waarmee 25 huishoudens van groene stroom konden worden voorzien. Daarnaast wendden we nagenoeg alle beschikbare warmte aan voor het verwarmen van serres en de aquacultuur- en insectenafdeling.
De vergiste biomassa, het digestaat, gebruikten we op onze eigen percelen of lieten we verder verwerken bij de mestverwerking.
Nood aan renovatie
Halverwege 2021 waren we door een opeenstapeling van technische pannes genoodzaakt de installatie na ongeveer 84.000 draaiuren van de WKK stil te leggen. Aangezien er sinds opstart van de pocketvergister veel evolutie is geweest op vlak van kleinschalige vergisting en er heel wat advies- en onderzoeksvragen in die periode opdoken, namen we dit als opportuniteit om de vergister grondig te renoveren met meer zicht op de toekomst.
Het afgelopen jaar onderging de pocketvergister dan ook een heuse transformatie! Hierdoor kunnen nu op heel flexibele wijze voor- en nageschakelde technieken geïmplementeerd worden en diverse voedingsstromen getest worden, inclusief gedetailleerde monitoring van heel wat parameters. Dit in functie van gericht onderzoek en op vraag van bedrijven.
De werken werden gegund aan Green Service.
De renovatie stap voor stap
-
Stap 1: Demontage en ruimen bezinksel
Na het stilleggen van de vergister was de eerste stap uiteraard om alles af te koppelen en de reactor volledig te reinigen. Na al die jaren had er zich een grote bezinklaag gevormd, waardoor het nuttig volume van de reactor in realiteit kleiner was dan de werkelijke grootte van 200 m³. Met behulp van een gespecialiseerde ruimfirma werd deze laag verwijderd.
-
Stap 2: Vernieuwing warmwatercircuit en bekleding reactor
Het warmwatercircuit werd volledig vernieuwd zodat de vergister steeds de correcte temperatuur kan aanhouden. Vervolgens kreeg de reactor een volledig nieuwe houtbekleding.
-
Stap 3: Pomphuis
Alle leidingen en pompen werden vernieuwd. De nieuwe pompen zijn redundant opgesteld en stellen ons in staat om verschillende types voedingsstromen te kunnen voeden, alsook eenvoudig nabewerkingstechnieken voor mest en/of digestaat aan te schakelen.
-
Stap 4: Nieuwe gasstraat en WKK
Het geproduceerde biogas wordt naar de WKK getransporteerd via een vernieuwde gasleiding. De motor, gebouwd door de Nederlandse firma Koninklijke Van Twist, zal dit biogas dan verbranden waardoor er elektriciteit en warmte geproduceerd wordt.
-
Stap 5: Testen voor de opstart
Eind juni was de renovatie in principe volledig afgerond, maar deden we voorafgaand aan de eigenlijke opstart nog enkele testen zodat we zeker zijn dat er niets over het hoofd gezien werd. Zo werden er bijvoorbeeld druktesten uitgevoerd om de bestendigheid van alle leidingen en kleppen te controleren.
-
Stap 6: Heropstart
Op 25 juli was het dan eindelijk zover en konden we de vergister terug opstarten. Hiervoor voerden we digestaat aan van Digrom Energy, een volledig plantaardige vergister. Aangezien we de komende tijd enkel plantaardige stromen zullen vergisten, kon op die manier het proces meteen snel opstarten.
Toekomstig onderzoek
-
Monovergisting witloofreststromen
De energiefactuur kan hoog oplopen voor Vlaamse witlooftelers. Daarom investeerden telers de voorbije jaren al heel wat in hernieuwbare energie. Omdat de energiekosten wegens het hoge energieverbruik en de stijgende energieprijzen echter een aanzienlijk deel blijven uitmaken van de totale productiekosten, blijft er ruimte voor optimalisatie. Aangezien er op dergelijke bedrijven heel wat reststromen beschikbaar zijn, lijkt vergisting een interessante denkpiste te zijn als oplossing voor een hoge energiefactuur én extra valorisatiepistes voor (onbenutte) reststromen.
Om de praktische haalbaarheid hiervan na te gaan, voert Inagro op dit ogenblik een test uit waarbij witloofreststromen gedurende een langere tijd op pilootschaal vergist worden binnen de Operationele Groep ChicoryRePowered. Via onze nieuwsbrief en de projectpagina blijf je up to date!
-
Biogas upgrading en productie van microbieel eiwit
In het Biogas-MAMBO project zal Inagro begin volgend jaar twee piloten in gebruik nemen om biogas op te zuiveren tot een voldoende kwaliteit.
- De ene piloot zal het biogas opzuiveren via membraanfiltratie in samenwerking met de KU Leuven
- de andere piloot zal het opzuiveren via Pressure Swing Adsorption in samenwerking met de VUB
Vervolgens zullen we hiermee, in samenwerking met UGent, microbieel eiwit maken dat aan onze vissen gevoederd zal worden. Zo werken we aan een manier om een nieuwe eiwitbron voor voeder of misschien zelfs voeding te maken op basis van reststromen.
-
Biogastractor
Een ander aspect waar we de komende jaren op zullen inzetten is verdere opzuivering van biogas zodat dit kan gebruikt worden in een biogastractor. Op die manier zullen we niet enkel elektriciteit en warmte uit biogas maken, maar maken we er ook een transportbrandstof van.
De verdere opzuivering kan bijvoorbeeld via biomethanatie verlopen, waarbij waterstof in de biogasreactor geïnjecteerd wordt zodat dit samen met CO2 kan reageren tot methaan.
-
Demonstratie
Uiteraard blijft het demonstratieve karakter een belangrijke functie van onze vergister. We zullen dus blijvend inzetten op het organiseren van studie-avonden, workshops, infomomenten, ... bijvoorbeeld in het kader van het demoproject 'Boost pocketvergisting en nabewerking'.
Meer weten of suggesties voor toekomstig onderzoek?
Gerelateerde projecten
sdafs