Frisse energie en flexibele oplossingen: werken met jobstudenten
'Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn bedrijf'? Het is een vraag die veel landbouwers zich stellen. Via de Leader-projecten rond 'Arbeid & Melkvee' willen we jou helpen om de (mentale) werklast te verminderen door in te zetten op arbeidsefficiëntie, ergonomie en tewerkstelling.
Werk je al samen met een werknemer op jouw melkveebedrijf? Of denk je eraan om in de nabije toekomst iemand tewerk te stellen? We duiden hieronder nog eens de belangrijkste tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf en focussen op studentenarbeid.
Verschillende tewerkstellingsvormen uitgespit
Uit bevragingen blijkt dat melkveehouders worstelen met een gebrek aan vrije tijd, onzekerheid over inkomen, onaanvaardbare werkdruk, fysiek zware taken en mentale last en stress.
Een groot deel van de melkveehouders heeft dan ook interesse in het aanwerven van (deeltijdse) werknemers, maar de kostprijs en het vinden van geschikte kandidaten zijn obstakels. De nood aan extra helpende handen is bovendien voor elk bedrijf verschillend. Wanneer en hoeveel hulp extra nodig is, is een bedrijfsspecifieke beslissing. Wij zetten de drie belangrijkste mogelijkheden even op een rij:
- Ik heb elke week en elke dag hulp nodig (voltijdse vaste medewerker)
- Ik heb elke week hulp nodig op ongeveer dezelfde momenten, maar niet elke dag (deeltijdse vaste medewerker)
- Ik heb enkel hulp nodig gedurende bepaalde periodes tijdens het jaar (overweeg een gelegenheidsarbeider, jobstudent of interim)
Tijdens de webinar 'Tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf' eind maart 2024 nam Olaf Deweerdt (Acerta) de verschillende vormen onder de loep en vergeleek hij ook de arbeidskosten. Hij benadrukte dat deze info erg tijdsgebonden is, gezien de wetgeving regelmatig kan veranderen. Het is daarom aangewezen om de meest recente info, specifiek op maat van jouw bedrijf, bij jouw sociaal kantoor na te vragen.
Studenten stimuleren en boosten efficiëntie
Een extra paar handen en een frisse blik op de zaken zijn altijd erg welgekomen. Gemotiveerde studenten brengen deze frisse energie en nieuwe perspectieven, wat kan leiden tot innovatieve oplossingen en verbeterde efficiëntie. Denk er dus zeker eens over na om een student in te schakelen op jouw bedrijf!
Door jobstudenten in te zetten voor specifieke taken of routinewerk, kan je jouw focus verleggen naar meer strategische taken, wat de algehele productiviteit verhoogt. Er wordt eindelijk tijd en ruimte gecreëerd om zaken te doen die het verschil maken.
Maar hoe begin je eraan? We hebben alle praktische info netjes gebundeld voor jou:
- Voorwaarden
- Waar vind ik een jobstudent?
- Welke administratie komt eraan te pas?
- Welke taken mag de student uitoefenen?
- Wat kost een jobstudent?
Jong geweld, oud geroutineerd
Iemand nieuw op het bedrijf, zoals een jobstudent, vraagt ook wat geduld en leertijd. Niet iedereen raakt meteen vertrouwd met alle taken, maar deze periode is ook voor jou een kans om bestaande routines te herzien en misschien zelfs nieuwe protocollen te introduceren.
Goede afspraken en duidelijke communicatie zijn daarbij essentieel om alles vlot te laten verlopen. Dit helpt bij de organisatie van het werk en bevordert dus ook de arbeidsefficiëntie. Leer meer over hoe je efficiënt kunt plannen en organiseren op onze pagina over arbeidsefficiëntie.