Efficiëntie in drukke periodes: het nut van seizoensarbeid
'Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn bedrijf'? Het is een vraag die veel landbouwers zich stellen. Via de Leader-projecten rond 'Arbeid & Melkvee' willen we jou helpen om de (mentale) werklast te verminderen door in te zetten op arbeidsefficiëntie, ergonomie en tewerkstelling.
Werk je al samen met een werknemer op jouw melkveebedrijf? Of denk je eraan om in de nabije toekomst iemand tewerk te stellen? We duiden hieronder nog eens de belangrijkste tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf en zoomen in op seizoensarbeid.
Verschillende tewerkstellingsvormen uitgespit
Uit bevragingen blijkt dat melkveehouders worstelen met een gebrek aan vrije tijd, onzekerheid over inkomen, onaanvaardbare werkdruk, fysiek zware taken en mentale last en stress.
Een groot deel van de melkveehouders heeft dan ook interesse in het aanwerven van (deeltijdse) werknemers, maar de kostprijs en het vinden van geschikte kandidaten zijn obstakels. De nood aan extra helpende handen is bovendien voor elk bedrijf verschillend. Wanneer en hoeveel hulp extra nodig is, is een bedrijfsspecifieke beslissing. Wij zetten de drie belangrijkste mogelijkheden even op een rij:
- Ik heb elke week en elke dag hulp nodig (voltijdse vaste medewerker)
- Ik heb elke week hulp nodig op ongeveer dezelfde momenten, maar niet elke dag (deeltijdse vaste medewerker)
- Ik heb enkel hulp nodig gedurende bepaalde periodes tijdens het jaar (overweeg een gelegenheidsarbeider, jobstudent of interim)
Tijdens de webinar 'Tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf' eind maart 2024 nam Olaf Deweerdt (Acerta) de verschillende vormen onder de loep en vergeleek hij ook de arbeidskosten. Hij benadrukte dat deze info erg tijdsgebonden is, gezien de wetgeving regelmatig kan veranderen. Het is daarom aangewezen om de meest recente info, specifiek op maat van jouw bedrijf, bij jouw sociaal kantoor na te vragen.
Ondersteuning op piekmomenten
In de landbouwsector (Paritair Comité 144) is flexi-job NIET mogelijk. Zo, nu is dit misverstand de wereld uit!
Een (melk-)veehouder die extra hulp wil tijdens drukke periodes of af en toe een helpende hand wil inschakelen, kan wel beroep doen op seizoenarbeiders (plukkaart), jobstudenten of interims. En dat heeft zo zijn voordelen, want een breder publiek kan op jouw bedrijf aan de slag. De voorwaarden om als seizoenarbeider in aanmerking te komen, zijn immers minder streng dan voor een flexi-job.
Flexibel en snel inzetbaar
Sinds dit jaar kan een seizoens- of gelegenheidsarbeid met de plukkaart prestaties leveren per halve dag (van middernacht tot 12u OF van 12u tot middernacht), en dit voor de ganse dierlijke sector (naast de eerder toegelaten melkveesector nu ook de varkens-, pluimvee-, kleinvee- en ganse rundvee-sector).
Maar hoe start je met een seizoenarbeider? We hebben alle praktische info netjes gebundeld voor jou:
- Wat is seizoensarbeid?
- Wie komt in aanmerking voor seizoensarbeid?
- Waar vind ik een seizoenarbeider?
- Welke administratie komt eraan te pas?
- Welke taken mag hij/zij uitoefenen?
- Wat kost het?
Slimme aanpak loont
Een seizoenarbeider mag 50 volle dagen (of 100 halve dagen in de veehouderij) per kalenderjaar op een landbouwbedrijf (PC114) werken, met een minimum van 3u per prestatie en een maximum van 11u per dag. Verschillende seizoenarbeiders kunnen tegelijk of opeenvolgend na elkaar op jouw bedrijf aan de slag.
Om dit werk vlot te laten lopen, zijn goede afspraken, protocollen, structuur en duidelijke communicatie essentieel. Lees meer over looplijnen, orde en planning op onze pagina over arbeid efficiëntie.