Een betrouwbare kracht: de vaste medewerker op jouw melkveebedrijf
'Hoe krijg ik het werk gedaan op mijn bedrijf'? Het is een vraag die veel landbouwers zich stellen. Via de Leader-projecten rond 'Arbeid & Melkvee' willen we jou helpen om de (mentale) werklast te verminderen door in te zetten op arbeidsefficiëntie, ergonomie en tewerkstelling.
Werk je al samen met een werknemer op jouw melkveebedrijf? Of denk je eraan om in de nabije toekomst iemand tewerk te stellen? Tijdens de webinar 'Tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf' gaf Olaf Deweerdt (Acerta) een overzicht van de verschillende tewerkstellingsvormen die van toepassing zijn op een melkveebedrijf en de nieuwigheden op vlak van tewerkstelling (geldend maart 2024). We duiden nog eens de belangrijkste zaken.
Verschillende tewerkstellingsvormen uitgespit
Uit bevragingen blijkt dat melkveehouders worstelen met een gebrek aan vrije tijd, onzekerheid over inkomen, onaanvaardbare werkdruk, fysiek zware taken en mentale last en stress.
Een groot deel van de melkveehouders heeft dan ook interesse in het aanwerven van (deeltijdse) werknemers, maar de kostprijs en het vinden van geschikte kandidaten zijn obstakels. De nood aan extra helpende handen is bovendien voor elk bedrijf verschillend. Wanneer en hoeveel hulp extra nodig is, is een bedrijfsspecifieke beslissing. Wij zetten de drie belangrijkste mogelijkheden even op een rij:
- Ik heb elke week en elke dag hulp nodig (voltijdse vaste medewerker)
- Ik heb elke week hulp nodig op ongeveer dezelfde momenten, maar niet elke dag (deeltijdse vaste medewerker)
- Ik heb enkel hulp nodig gedurende bepaalde periodes tijdens het jaar (overweeg een gelegenheidsarbeider, jobstudent of interim)
Tijdens de webinar 'Tewerkstellingsvormen op een melkveebedrijf' eind maart 2024 nam Olaf Deweerdt (Acerta) de verschillende vormen onder de loep en vergeleek hij ook de arbeidskosten.
De appel valt niet ver van de boom
Beschouw een nieuwe medewerker als een zaadje dat je plant; geef het tijd, plaats het in het beste licht en blijf het voeden tot zich wortels vormen. Geef de ruimte om te groeien tot een stevige stam met vertakkingen en ontluikende bladeren… en finaal pluk je de vruchten van deze samenwerking!
Een vaste medewerker evolueert immers naar een betrouwbare kracht en bevordert een stabiele werkomgeving. De dagelijkse taken en zorg voor de dieren kunnen volgens een vast schema worden uitgevoerd, je weet wat je kunt verwachten qua beschikbaarheid en capaciteiten, wat helpt bij het effectief managen van de bedrijfsvoering.
Een vaste waarde op jouw bedrijf
Een vaste medewerker bouwt uitgebreide kennis op van jouw bedrijf en de specifieke behoeften. Deze kennis stelt hen in staat om efficiënt te werken, problemen snel te identificeren en op te lossen, en bij te dragen aan de algehele productiviteit. In tegenstelling tot extra (nieuwe) helpende handen: telkens opnieuw steek je tijd en energie in het werven en trainen van nieuwe medewerkers. Een vaste medewerker vermindert de frequentie van deze processen en bespaart bijgevolg zowel tijd als kosten op lange termijn.
Maar hoe begin je eraan? We hebben alle praktische info netjes gebundeld voor jou:
- Voorwaarden
- Waar vind ik een medewerker?
- Welke administratie komt eraan te pas?
- Welke taken mag hij/zij uitoefenen?
- Wat kost een het?
Met de juiste aanpak tijd winnen
Het inwerken van een nieuwe medewerker vereist geduld en tijd voor aanleren. Niet iedereen neemt alles even snel op, maar deze leertijd biedt ook jou de kans om bepaalde routines in vraag te stellen en bedrijfsblindheid te doorbreken.
Goede afspraken en heldere communicatie zijn cruciaal om het werk soepel te laten verlopen. Dit kan een stimulans zijn om duidelijke protocollen op te stellen, wat dus bijdraagt aan arbeidsefficiëntie. Ontdek meer over looplijnen, organisatie en planning op onze pagina over arbeidsefficiëntie.